Evropa

Objavljen prvi snimak Zemana u bolnici: Predsednik Češke u krevetu potpisao dekret o novom sazivu parlamenta

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2021

-

19:10

Objavljen prvi snimak Zemana u bolnici: Predsednik Češke u krevetu potpisao dekret o novom sazivu parlamenta
Miloš Zeman - Copyright Tanjug/AP/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Pomoćnici češkog predsednika Miloša Zemana danas su prikazali snimak na kojem on 14. oktobra potpisuje dekret o sazivanju novog parlamenta, dok boravi u bolnici, a u želji da odbrane svoje postupanje u vezi sa njegovom hospitalizacijom.

Iz Zemanovog kabineta nije bilo puno informacija o njegovom zdravlju, otkako je primljen na intenzivnu negu 10. oktobra, dan nakon parlamentarnih izbora, a ovaj snimak je bio prvo pojavljivanje predsednika u javnosti dok boravi u bolnici, prenosi Rojters.

Pošto su njegovi pomoćnici i zvaničnici bolnice poručili da nemaju ovlašćenja da govore o Zemanovom stanju, predsednik Senata Miloš Vistrčil je u ponedeljak citirao bolnički izveštaj, sačinjen na zahtev njegove kancelarije, u kojem se navodi da predsednik Češke, koji od 10. oktobra leži na intenzivnoj nezi Centralne vojne bolnice u Pragu, trenutno nije u stanju da obavlja svoju ustavnu funkciju, a da je s obzirom na prirodu njegove bolesti, dugoročna prognoza krajnje neizvesna.

 

 

Na konferenciji za novinare danas Zemanov šef kabineta Vratislav Minar branio je postupanje predsedničke kancelarije, koja je nedeljama tvrdila prvo da je predsednik samo iscrpljen i dehidriran, a zatim kada su konačno priznali na dan parlamentarnih izbora 8. i 9. oktobra da je Zeman bolestan, on i portparol tvrdili su da je Zeman i na intenzivnoj nezi u stanju da rasuđuje i vrši funkciju.

Minar je prikazao kratak video snimak predsedavajućeg donjeg doma Radeka Vondračeka na sastanku sa Zemanom, koji potpisuje dekret o novom sazivu parlamenta, koji će biti formiran 8. novembra. Na snimku se vidi kako Zeman potpisuje dokument dok je u bolničkom krevetu i razgovara sa Vondračekom i još tri osobe, od kojih niko ne nosi zaštitne maske za lice.

Policija pokrenula istragu 

Prema izveštaju predsednika Senata, bolnica je obavestila Minara o ozbiljnosti Zemanovog stanja 13. oktobra, a to je dan pre nego što je Vondraček 14. oktobra otišao kod Zemana, što je, prema Minaru, bilo na zahtev predsednika.

Nakon što je Senat ove sedmice objavio bolnički izveštaj, češka policija je otvorila istragu o tome da li su saradnici predsednika Miloša Zemana počinili krivično delo time što nisu obavestili javnost ili najviše zvaničnike da je on previše bolestan da bi obavljao dužnost.

Zemanov šef kabineta Minar pod pritiskom je zvaničnika, uključujući i premijera Andreja Babiša, da podnese ostavku zbog tajnovitosti u vezi sa zdravstvenim stanjem 77-godišnjeg predsednika, koji je 10. oktobra prebačen na intenzivnu negu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa