Evropa

Češka policija pokrenula istragu o ćutanju Zemanovih saradnika o njegovom stanju

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2021

-

16:34

Češka policija pokrenula istragu o ćutanju Zemanovih saradnika o njegovom stanju
Miloš Zeman - Copyright AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Češka policija pokrenula je danas istragu o tome da li su funkcioneri ili bliski saradnici predsednika Miloša Zemana počinili krivično delo time što nisu javnosti ili najvišim zvaničnicima rekli da je on previše bolestan da bi radio.

Zemanov šef kabineta Vratislav Minar takođe se našao pod pritiskom premijera Andreja Babiša zbog prikrivanja zdravstvenog stanja predsednika (77) koji je na intenzivnoj nezi od 10. oktobra.

Predsednik Senata Miloš Vistrčil rekao je juče, na osnovu izveštaja iz bolnice, da Zeman zbog lošeg zdravstvenog stanja trenutno ne može da obavlja svoje dužnosti i da je malo verovatno da će se vratiti na posao narednih nedelja.

Bolnica je obavestila Minara o ozbiljnosti Zemanovog stanja 13. oktobra, rekao je Vistrčil. Predsedništvo, međutim, nije te informacije podelilo sa drugim zvaničnicima ili javnošću, prenosi Rojters.

Umesto toga, Minar je odveo predsednika donjeg doma parlamenta u posetu Zemanu 14. oktobra i rekao da je predsednik potpisao dekret o sazivanju skupštine prvi put od izbora 8. i 9. oktobra.

"Imajući u vidu nove informacije, koje je objavio Senat, policija će pokrenuti istragu o mogućem nezakonitom postupanju u kojem se mogu otkriti krivična dela protiv Republike", navela je policija na Tviteru.

Minar i portparol predsednika nisu odgovorili na zahtev Rojtersa za komentar povodom istrage, ni o Zemanovom zdravstvenom stanju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa