Evropa

Humanitarnim aktivistima koji su spasavali migrante u Grčkoj preti kazna zatvora

Komentari

Autor: Euronews

18/11/2021

-

08:30

Humanitarnim aktivistima koji su spasavali migrante u Grčkoj preti kazna zatvora
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Humanitarni aktivisti koji su u Grčkoj učestvovali u spasavanju migranata i izbeglica, uključujući jednog Sirijca, izaći će u četvrtak pred grčki sud zbog optužbi za špijunažu i otkrivanje državnih tajni.

Šon Binder i Sara Mardini optuženi su za špijunažu, falsifikovanje i protivzakonito korišćenje radio-frekvencija i suočavaju se sa maksimalnom kaznom od osam godina, koja se može pretvoriti u novčanu kaznu, prenosi Euronews.

Oni su takođe pod istragom za krivična dela, za koja bi im mogla preti kazna do 25 godina zatvora.

Kritičari to ocenjuju kao farsu i politički motivisan proces.

Organizacija "Human rights watch" opisala je postupak kao "spasavanje života na suđenju". U saopštenju je navela da se suđenje na ostrvu Lezbos odnosi na "humanitarne aktivnosti koje su zaštićene međunarodnim pravom o ljudskim pravima i grčkim zakonom" i pozvala vlasti da "prestanu da kriminalizuju humanitarne spasioce".

Binder, irsko-nemački volonter, i Mardini, aktivista u oblasti  ljudskih prava iz Sirije sa statusom izbeglice, uhapšeni su i držani u pritvoru više od tri meseca 2018. godine. Oni negiraju sve optužbe i kažu da nisu radili ništa više od pomoći u spasavanju ljudi.

"Human rights watch" je pozvao tužioce da zatraže oslobađajuću presudu.

Komentari (0)

Evropa