Evropa

Ukrajinski general tvrdi da Rusija priprema napad, Kremlj negira: "Veštačko podizanje tenzije"

Komentari

Autor: Tanjug, Slobodna Evropa

21/11/2021

-

20:37

Ukrajinski general tvrdi da Rusija priprema napad, Kremlj negira: "Veštačko podizanje tenzije"
Dmitrij Peskov - Copyright AP/Alexei Nikolsky

veličina teksta

Aa Aa

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe general Kiril Budanov optužio je Rusiju da je, kako je naveo, "koncentrisala" više od 92.000 vojnika u blizini granice sa Ukrajinom i da se "sprema da je napadne" krajem januara ili početkom februara naredne godine.

"Takav napad će verovatno uključivati vazdušne, artiljerijske i tenkovske napade na istoku, koji će biti praćeni vazdušno-desantnim napadima u Odesi i Mariupolju", tvrdi ukrajinski general.

Budanov je rekao da je Rusija povećala broj trupa i opremu u ukrajinskom regionu Krim, koji je Moskva anektirala 2014. godine, i premestila balističke raketne sisteme kratkog dometa i drugo naoružanje u oblast blizu granice dve zemlje, prenosi Slobodna Evropa.

Američki državni sekretar Enotni Blinken rekao je 20. novembra da su Vašington i Evropa zabrinuti zbog ruskih vojnih poteza.

"Ta histerija se veštački raspiruje"

Portparol Kremlja optužio je Zapad za "veštačko" podizanje tenzija izjavama koje sugerišu da bi Moskva mogla da napadne susednu Ukrajinu. Govoreći na ruskoj državnoj televiziji portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva ne može isključiti "provokaciju" u regionu.

"Ta histerija se veštački raspiruje. Optužuju nas za neku vrstu neobične vojne aktivnosti na našoj teritoriji oni koji su doveli svoje oružane snage iz cele zemlje. Odnosno Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Peskov.

On je optužio NATO da je koncentrisao "vojnu pesnicu" u blizini ruskih granica i pozvao alijansu da prestane da pruža moderno oružje Ukrajini.

Brod koji je prevozio dva preopremljena patrolna čamca bivše američke obalske straže ušao je u Crno more za Ukrajinu 20. novembra. Ranije ove godine, Ukrajina je primila pošiljku američke municije i protivtenkovskih projektila Javelin iz Vašingtona.

The New York Times je prošle nedelje pisao da američki i evropski obaveštajni analitičari veruju da ruski predsednik Vladimir Putin možda razmatra vojnu operaciju protiv Ukrajine sa ciljem ili zauzimanja ukrajinske teritorije ili destabilizacije zemlje i dovođenja proruske vlade na vlast u Kijevu. Kremlj negira optužbe.

Kijev vodi rat protiv separatista koje podržava Rusija u delovima istočne Ukrajine od 2014. godine u kojem je ubijeno oko 14.000 ljudi.

Rusija poriče bilo kakvu umešanost u sukob uprkos ubedljivim dokazima da je pružila vojnu, ekonomsku i političku pomoć separatističkim formacijama.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa