Fokus

Blinken: Vašington zabrinut zbog ruskih vojnih aktivnosti na ukrajinskoj granici

Komentari

Autor: Tanjug

20/11/2021

-

20:35

Blinken: Vašington zabrinut zbog ruskih vojnih aktivnosti na ukrajinskoj granici
Entoni Blinken - Copyright Tanjug/AP/Evelyn Hockstein

veličina teksta

Aa Aa

Vašington je zabrinut zbog ruskih vojnih aktivnosti na ukrajinskoj granici i zbog određene retorike u vezi sa Ukrajinom koja se čuje iz Rusije i vidi na društvenim mrežama, rekao je danas američki državni sekretar Entoni Blinken novinarima tokom posete Senegalu, preneo je TASS pozivajući se na AFP.

"Stvarno smo zabrinuti zbog neuobičajene vojne aktivnosti Rusije na granici sa Ukrajinom. Stvarno smo zabrinuti zbog određene retorike koju vidimo i čujemo od Rusije, kao i na društvenim mrežama", rekao je Blinken tokom posete Senegalu.

Američki državni sekretar je dodao i da SAD sa partnerima u Evropi deli tu zabrinutost nakon što je Ukrajina rekla da strahuje da bi Rusija mogla da priprema napad, kako je prelena britanska agencija Rojters.

Ranije danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov prokomentarisao je izveštaje zapadnih medija o navodnim planovima Rusije da izvrši invaziju na Ukrajinu, kao prazno i neutemeljeno podsticanje tenzija.

"Kretanje naših oružanih snaga na našem tlu ne bi trebalo nikoga da brine. Rusija nikome ne predstavlja pretnju", istakao je on.

Upozorenje za Vagner grupu

Blinken je upozorio i rusku kompaniju za koju kaže da ima veze sa Kremljom da se ne meša u napore usmerene na obnavljanje demokratije u zapadnoafričkoj državi Maliju.

Kako je rekao, "bilo bi žalosno da Vagner grupa postane aktivna u Maliju, gde postoje planovi, koje podržava međunarodne zajednica, da se demokratski izabrana vlada dobije do aprila".

"Bilo bi posebno žalosno ako bi se spoljni akteri angažovali u tome da stvari budu još teže i komplikovanije", rekao je Blinken.

On je dodao da je želeo da posebno govori o Vagner grupi, koja je, kako tvrdi, rasporedila plaćenike u Siriju, Centralnoafričku Republiku i Libiju, izazivajući protest Zapada i drugih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet