Evropa

La Palma uvela lokdaun za 3.000 stanovnika zbog rasta nivoa toksičnih gasova dok lava ponovo teče ka moru

Komentari

Autor: Euronews, AFP

23/11/2021

-

21:43

La Palma uvela lokdaun za 3.000 stanovnika zbog rasta nivoa toksičnih gasova dok lava ponovo teče ka moru
La Palma uvela lokdaun za 3.000 stanovnika zbog rasta nivoa toksičnih gasova dok lava ponovo teče ka moru - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Kanarskih ostrva proglasila je lokdaun za gotovo 3.000 stanovnika ostrva La Palma zbog toka vulkanske lave koji se ne smiruje.

Odluka dolazi posle zabrinutosti zbog rasta nivoa toksičnih gasova koji se uzdižu iz novog toka lave koji je juče stigao do mora. Mere će biti na snazi 24 sata.

Ovo je četvrti put da je lava stigla do Atlanstkog okeana od početka erupcije vulkana koja je počela pre dva meseca.

Mada je emisija sumpor-dioksida dostigla maksimum još od početka erupcije, između 900 i 1.300 tona po danu, vetar koji stiže sa zapada i jugozapada uticao je na smanjen kvalitet vazduha u gradovima na istoku, uglavnom u Santa Kruz de la Palmi, Brenja Alti i Brenja Baji.

Uprkos činjenici da je lava uništila 43 hektara zemljišta od početka erupcije vulkana Kumbe Vijega sredinom septembra, erupcija je uništila i više od 2.000 objekata i naterala na evakuaciju 7.000 ljudi. 

Španska vlada je objavila da je šteta neprocenjiva i dodelilila ostrvu humanitarnu pomoć u vrednosti od 225 miliona dolara.

Lava je uništila i plantaže banana koje se u velikoj količini uzgajaju na ostrvu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa