Evropa

Tri bivša premijera i aktuelni Džonson na sahrani britanskog poslanika Dejvid Ejms

Komentari

Autor: BBC, Skaj njuz

24/11/2021

-

09:10

Tri bivša premijera i aktuelni Džonson na sahrani britanskog poslanika Dejvid Ejms
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Stotine ljudi okupilo se juče da oda počast poslaniku Dejvidu Ejmsu nakon što je u oktobru izboden na sastanku lokalnog odbora. Među okupljenima na sahrani Ejmsu bili su bivši britanski premijeri Džon Mejdžor, Dejvid Kameron i Tereza Mej, kao i ktuelni prvi čovek Vlade Boris Džonson.

Od Ejmsa se oprostio i predsednik Donjeg doma Lindzi Hojl, kao i ministarska unutrašnjih poslova Priti Patel. Privatna služba, u kojoj je prisustvovala porodica, održana je u crkvi Svete Marije u Pritlvelu, piše BBC.

Premijer Boris Džonoson rekao je za Skaj njuz da je poslanik Ejms "bio čovek koji je vodio kampanju za svari do kojih mu je zaista stalo".

profimedia

 

U pročitanom govoru tokom službe, članovi njegove prodice opisali su ga kao "divnog i inspirativnog čovka".

"Izuzeno smo ponosni na njega, a ova tragedija je slomila naša srca. On je toliko toga želeo da uradi, tako da ovo nije njegov kraj, već sledeće poglavlje jer ćemo mi da nastavimo njegovim putem", rekla je bivša poslanica konzervativaca En Vidkomb. 

Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

 

Nakon jednočasovne službe, povorka je napustila crkvu, a njegov kovčeg su vukli konji, prenosi dalje BBC. Saobraćaj je obustavljen i građani su stajali da odaju počast.

Inače, Dejvid Ejms ušao je u britanski parlament još 1983. godine. Na spisku njegovih glavnih interesovanja je "dobrobit životinja i pitanja koja se tiču svakodnevnice". On je treći poslanik Velike Britanije koji je ubijen od 1990. godine, a drugi u poslednjih pet godina.

 

Komentari (0)

Evropa