Evropa

Slovačka od petka u dvonedeljnom karantinu usled rekordnog porasta obolelih od kovida

Komentari

Autor: Tanjug

24/11/2021

-

18:56

Slovačka od petka u dvonedeljnom karantinu usled rekordnog porasta obolelih od kovida
Vakcinacija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Slovačka vlada je danas donela odluku o dvonedeljnom karantinu zbog rekordnog porasta broja inficiranih koronavirusom.

Premijer Eduard Heger poručio je da će se mere koje stupaju na snagu u petak odnositi na sve građane, i nevakcinisane i vakcinisane, prenosi AP.

Prema odluci vlade za vreme trajanja karantina, građani će moći da napuštaju svoje domove samo iz određenih razloga, a to uključuje kupovinu osnovnih namirnica, putovanje na posao i školu ili da se vakcinišu.

Nevakcinisani će morati da poseduju negativan test da bi dolazili na posao ako ranije nisu preboleli kovid-19.

profimedia

 

Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je dnevni broj zaraženih u zemlji prvi put iznad 10.000, pošto je u utorak potvrđeno 10.315 pozitivnih slučajeva, čime je za više od 1.000 premašen prethodni rekordan broj zabeležen u petak.

Slovačka, zemlja sa 5,5 miliona stanovnika, najgora je na svetu po statistici novozaraženih osoba na milion stanovnika, u trenutku kad Evropa ponovo postaje epicentar pandemije, podaci su sajta Our World in Data.

Zaključavanje potrebno za sve

Predsednica Slovačke Zuzana Čaputova izjavila je juče da ta zemlja gubi bitku protiv pandemije koronavirusa i da je potrebno zaključavanje za sve.

"To je nepopularna mera, ali apsolutno neizbežna“, rekla je Čaputova nakon posete velikoj medicinskoj ustanovi u glavnom gradu Bratislave.

Broj hospitalizovanih pacijenata sa kovidom 19 porastao je u ponedeljak za 161 na 3.182, što je iznad nivoa od 3.000 koji se smatra kritičnim prema slovačkom ministarstvu zdravlja.

Prema podacima medicinskih zvaničnika više od 82 odsto kovid pacijenata u bolnicama nije u potpunosti vakcinisano, a stopa vakcinacije u Slovačkoj sa 45,3 odsto je jedna od najnižih u EU, znatno ispod proseka od 65,5 odsto na koliko je na nivou Unije, navodi AP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa