Evropa

Dan posle tragedije u Lamanšu - obalska straža i dalje presreće migrante u gumenim čamcima

Komentari

Autor: Jutarnji

25/11/2021

-

20:42

Dan posle tragedije u Lamanšu - obalska straža i dalje presreće migrante u gumenim čamcima
Dan posle tragedije u Lamanšu - obalska straža i dalje presreće migrante u gumenim čamcima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Britanska obalska straža i volonteri različitih udruženja jutro posle velike tragedije u Lamanšu ponovo gledaju iste scene. Desetine migranata naslagani u brodove na naduvavanje i dalje prelaze taj morski prolaz, usprkos ozbiljnoj opasnosti.

Migrante na put navodi mreža krijumčara ljudima, koja u brodove na naduvavanje zna da ubaci i šezdesetak osoba. Zatim ih s obala Francuske, mahom u okolini Kalea, šalju ka Doveru. Srećom, mnoge od njih presretnu brodovi obalske straže, jer gumenjaci su, posebno u zimskim uslovima, nepouzdano prevozno sredstvo za tu udaljenost.

profimedia

 

Upravo je u brodu na naduvavanje uz obale Francuske stradalo 27 migranata, među kojima je bila i devojčica i pet žena. Njihov brod se prevrnuo u hladnom moru.

Zbog umešanosti u tragediju francuska policija uhapsila je četvoricu krijumčara.

Procenjuje se kako na prevozu jednog migranta mreža krijumčara zaradi i šest hilljada evra. U mreži aktivno sudeluju Kurdi, Rumuni, Vijetnamci i Pakistanci. Mesečno prevezu oko 250 migranata, a ukupno zarade oko tri miliona eura.

profimedia

 

Nakon sinoćne tragedije britanski premijer Boris Džonson najavio je pokretanje zajedničke radne grupe britanskih i francuskih službenika, čiji će cilj biti zaustavljanje plovidbe takvih brodova, kako bi se izbegle potencijalne tragedije.

Britanske vlasti objavile su da je u 2021. godini ilegalno u zemlju preko Lamanša ušlo 25.700 osoba, što je već sad trostruko više nego u čitavoj 2020. godini

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa