Evropa

Euronews Srbija u crvenoj kovid zoni u Rumuniji - zemlji sa niskim procentom vakcinisanih i 600 umrlih dnevno od korone

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Nataša Đulić Banović

01/12/2021

-

21:04

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Novembar je bio crn mesec za Rumuniju kada je u pitanju koronavirus - u ovoj zemlji bilo je do 20.000 novozaraženih dnevno, i gotovo 600 preminulih. Situacija je sada mirnija, ali su lekari i dalje na oprezu. Boje se da će peti talas doći sa praznicima, i poručuju da ne sme da bude ni opuštanja ni popuštanja mera. Rumunija ima svega 40 odsto potpuno vakcinisanih građana, a mnogi i dalje oklevaju da odu kod lekara kad primete simptome. Ekipa Euronews Srbije bila je u kovid zoni u Bukureštu.

Kada brojevi počnu da padaju, mnogi zaborave kako je bilo samo nekoliko nedelja ranije, ali ne i lekari. Direktorka Instituta za plućne bolesti u Bukureštu Beatris Maler, i dalje je vidno potresena kada priča o četvrtom talasu kovida u Rumuniji.

"Bio je to najgori period u mom životu. Imali smo po 20, 30 pacijenata dnevno više nego kreveta. Stavljali smo ih svuda po zgradi, nismo imali dovoljno lekova, kiseonika... ponekad smo bili očajni", kaže Maler.

I pored 10 puta manje zaraženih nego sredinom novembra, za lekare vanredno stanje i dalje traje u kovid odeljenjima. Svi kreveti su zauzeti, a na odeljenju koje ne prima kovid pacijente, leže oni sa postkovid simptomima. Čak i ako prežive, lekari kažu da često i dalje nemaju želju da se vakcinišu.

Euronews Srbija/Printskrin

 

Jedan od pacijenata kaže da nije vakcinisan u potpunosti, odnosno da je primio jednu dozu Moderna vakcine, ali da je u porodici bilo loših reakcija, pa se uplašio. Svega 40 odsto stanovnika Rumunije je potpuno vakcinisano.

Razlozi su strah i dezinformacije, dok deo kritika ide na račun prethodne vlasti koja je letos proglasila pobedu nad koronom i ukinula mere. Od jeseni, opet se nose maseke i na otvorenom, a evropski kovid sertifikat se pokazuje za ulazak u institucije, tržne centre i restorane. Čeka se uvođenje nacionalnog, strožeg, koji treba da bude i propusnica za odlazak na posao.

"Nije to papir koji nekoga tera na vakcinaciju, već štiti zdravlje zajednice. Tražimo indikatore kako da uvedemo ove sertifikate. Sada ne smemo da kasnimo, ove godine se broj slučajeva povećao već u julu, a diskusija o merama krenula je tek u septembru", poručio je ministar zdravlja u novoj vladi Rumunije Aleksandru Rafila.

Prema podacima SZO, Rumunija ima mnogo preminulih, pre svega jer ljudi ne žele da idu kod lekara. Direktorka Instituta krivi i lošu bolničku infrastrukturu. Takođe, ne pomaže ni to što je u poslednjih godinu dana u rumunskim bolnicama bilo čak 14 požara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa