Evropa

Euronews Srbija u Rumuniji: Parlament odobrio koalicionu vladu, Čuka ima podršku više od 70 odsto poslanika

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/11/2021

-

14:09

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Posle intenzivnih i dugih pregovora Nacionalna liberalna stranka i etnički Mađari u Rumuniji uspeli su da postignu sporazum sa socijalistima o formiranju nove vlade u Rumuniji. To znači da je Rumunija zvanično dobila novu vladu i da je prevaziđena kriza koja je trajala gotovo tri meseca. 

Kako javlja reporterka Euronews Srbija koja se nalazi u Bukureštu, najvažnije je što su liberali i socijaldemokrate pristali da budu u istoj koaliciji. To su stranke levog i desnog centra koje su po stavovima prilično suprotstavljene.

Međutim, ono što ih je nateralo na saradnju jeste to što zemlja treba da usvoji plan posle kog treba da dobije i prvu tranšu pomoći Evropske unije za oporavak od koronavirusa i trebalo je, kako kažu, hitno oformiti vladu.

Nisu svi zadovoljno. Upravo u stranci liberala bivši premijer Ludovik Orban i još 15 poslanika su napustili tu stranku. 

Danas je u parlamentu bilo građana koji su se protivili takvoj koaliciji. Građani navode da su iznenađeni i razočarani zato što kada se ovde glasa za jednu od dve opcije, glasa se protiv one druge, tako da sada kažu "da nisu sigurni za koga su zapravo glasali".

Ono što je važno jeste da će Rumunija uvesti jedan novi princip kako bi pomirila ove dve stranke, a to je da će se premijer rotirati na 18 meseci. Prvi će biti iz redova liberala, general Nikolaj Čuka, on je veteran iz Iraka i bivši ministar odbrane, za njega kažu da govori samo onda kada ima šta da kaže.

Posle 18 meseci njega bi trebalo da zameni kolega socijaldemokrata, ali se u istom trenutku menja i kabinet.

"Prvo ova koalicija će trajati do 2024, nismo pričali o sedam godina. U prošlosti problema je bilo u izbornoj godini, to je garancija da će trajati do tada. Kad ste blizu izbora onda odlučite hoćete li opet dalje ili sami. Malo je planova i alternativa. Našaa stranka je jedina liberalna desna stranka, ostale su levo ili centar levo, nema mnogo razlike od onog do sada. Naša uloga je da održimo obećanja data biračima", rekao je lider Nacionalne partije liberala i bivši premijer Rumunije Florijan Kicu za Euronews Srbija.

Podsetimo, do krize u Rumuniji je došlo nakon redovnih izbora održanih 2020. godine. Najviše glasova su dobile socijaldemokrate, ali su liberali uspeli da formiraju vladu. U toj vladi je bilo puno problema i ona je pala u septembru.

"Nažalost,  posle tri meseca krize imamo veliku koaliciju, ali je antireformska i nećemo podržati ovu vladu, to nije rešenje za zemlju u narednim mesecima i godinama. Uz nacionalni plan oporavka, potrebne su reforme. Obe stranke u koaliciji su vladale 30 godina i danas je teško. I zbog tih bivših vladajućih stranaka ne može koalicija da primeni reforme, ono što smo mi probali, bojimo se da će biti blokirano", naveo je lider opozicione Alijanse spasite Rumuniju Dačijan Ćološ. 

Inače, Rumunija se u ovim trenucima i suočava sa snažnim talasom koronavirusa, a broj obolelih prelazi više hiljada na dnevnom nivou. Rumunija je druga na začelju u Evropskoj uniji kada je reč o broju vakcinisanih.

Zajedno sa partijom Mađara UDMR i nezavisnom grupom etničkih manjina, Čukina vlada ima ogromnu podršku od preko 70 odsto poslanika. Kabinet je danas podržalo 318 poslanika od 444 prisutna poslanika.

Stranka PSD će biti na čelu ministarstva finansija, poljoprivrede, odbrane i transporta, a liberali će biti na čelu resora kao što su pravosuđe, energetika, unutrašnji i spoljni poslovi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa