Evropa

Merkel i Makron zatražili objašnjenje od SAD i Danske povodom špijuniranja

Komentari

Autor: A.T.

01/06/2021

-

10:32

Merkel i Makron zatražili objašnjenje od SAD i Danske povodom špijuniranja
Merkel i Makron zatražili objašnjenje od SAD i Danske povodom špijuniranja - Copyright EPA/JIM LO SCALZO

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel zatražili su objašnjenje od SAD i Danske zbog izveštaja da je Danska obaveštajna služba pomogla Vašingtonu u špijuniranju evropskih političara. 

"Ovakvo ponašanje nije prihvatljivo između saveznika, pogotovo između Evropskih saveznika i partnera", istakao je Makron na sastanku francusko-nemačkog Saveta ministara, a Merkel je dodala da je saglasna sa francuskim kolegom.

Podsetimo, Danski radio je objavio juče da je između 2012. i 2014 godine Danska obaveštajna služba pomagala Američkoj agenciji za nacionalnu sigurnost (NSA) da ukrade podatke preko podzemnih internet kablova. Prema izveštaju, Merkelova je bila meta prisluškivanja. 

Američki uzbunjivač Edvard Snouden prvi je optužio Vašington da je prisluškivao telefon kancelarke Merkel 2013. godine, što je Bela kuća tada odlučno demantovala.

U novoj istrazi otkriveno je da je NSA presretala tekstualne poruke i telefonske razgovore mnogih evropskih političara.

Danski radio je istakao da im je više izvora potvrdilo tačnost informacija koje su objavili.

Ministar odbrane Trin Bramsen koji je bio na toj poziciji do 2019. godine rekao je da je neprihvatljivo prisluškivanje bliskih saradnika. 

Danski pravnik Karsten Henge iz levo orijentisane Socijalističke narodne partije, koji podržavaju Dansku socijal-demokratsku vladu, istakao je da bi on ispitao ljude iz Ministarstva odbrane zemlje i ljude iz Ministarstva pravde o ovom slučaju.

"Danska vlada mora da objasni kako je to Danska ispala oruđe u rukama obavestajne službe SAD i šta će ovo značiti u budućnosti saradnje sa komšijskim zemljama", istakao je Henge.

"Ozbiljne optužbe"

Francuska je saopštila da su ove optužbe veoma ozbiljne ukoliko se dokaže da su tačne. 

"Ovo je veoma ozbiljno, a mi moramo da vidimo da li su naši partneri u EU, Danci, načinili ovakve greške saradnjom sa SAD", istakao je Francuski evropski ministar Klement Bone za Frans info radio.

On je dodao da otkriće prvo mora da bude potvrđeno, a da se zaključci donesu zajedničkom saradnjom.

Švedska je komentarisala izveštaje sa ministrom odbrane Peterom Hulkvistom i istakla da bi voleli da dobiju punu informaciju o događaju u vezi sa slučajem potencijalne špijunaže. Ovi izveštaji su objavljeni u nezgodno vreme za transatlansku saradnju, samo dve nedelje pre dolaska predsednika SAD Džoa Bajdena u posetu Evropi prvi put od početka svog mandata. 

Zaharova:Špijuniranje Merkel je samo vrh ledenog brega

Američko i dansko špijuniranje evropskih lidera samo je vrh ledenog brega, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Situacija je strašnija i za zemlje članice NATO saveza. Strašnije je mnogo od toga što su pročitali, o čemu pokušavaju da ne govore u NATO-u i rukovodstvu Evropske unije. Čini mi se da je istina mnogo strašnija od toga što se sada pojedinacno pojavljuje u medijima", izjavila je Zaharova za radio "Vesti FM".

Komentari (0)

Evropa