Evropa

Najrigoroznije mere u Evropi: U tri države će vakcinacija postati obavezna, a u jednoj nevakcinisanima preti otkaz

Komentari

Autor: Euronews, AP

02/12/2021

-

20:26

Najrigoroznije mere u Evropi: U tri države će vakcinacija postati obavezna, a u jednoj nevakcinisanima preti otkaz
Tanjug/AP/Laurent Gillieron, profimedia, E-StockDušan Milenković, Pixabay - Copyright Tanjug/AP/Laurent Gillieron, profimedia, E-StockDušan Milenković, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Novi talas epidemije koronavirusa ponovo bukti Evropom, a pojavio se i novi, potencijalno opasniji soj, omikron, kao dodatan teret zemljama koje na svaki mogući naćin pokušavaju da se izbore sa opakim virusom koji već drugu godinu pravi velike probleme širom sveta. 

Primena epidemioloških mera razlikuje se od zemlje do zemlje. Dok se Austrija "zaključala" i najavila obaveznu vakcinaciju od 1. februara, Letonija preti otkazom poslanicima u parlamentu koji se ne vakcinišu.

S druge strane, Italija se na svaki mogući način trudi da isključi nevakcinisane iz društvenog života, dok će Grčka kažnjavati starije od 60 godina koji se posle 16. januara ne budu vakcinisali.

Pročitajte koje su to najrigoroznije mere u evropskim zemljama.

Tanjug/AP/Hendrik Schmidt

 

"Lokdaun" pre obavezne vakcinacije

Nemačka pooštrava ograničenja u borbi protiv korone, pa uvodi "lokdaun" za one koji se nisu vakcinisali protiv protiv koronavirusa, saopšteno je nakon sastanka kome su prisustvovali odlazeća kancelarka Angela Merkel i njen naslednik Olaf Šolc. Istovremeno, najavljeno je da je sledeći korak koji će ta zemlja težiti da povuče - obavezna vakcinacija. 

Novi koraci preduzeti su nakon sastanka Merkel, Šolca i lidera 16 pokrajina u zemlji. Oni su potvrdili da će nacrt zakona o obaveznoj vakcinaciji, koji Šolc podržava, biti podnet parlamentu u februaru ili mart.

Merkelova je precizirala da bi obavezna vakcinacija mogla biti uvedena od februara 2022. godine, nakon debate u parlamentu. 

Osobe koje nisu primile vakcinu, ubuduće neće moći da pristupe prodavnicama, restoranima, kulturnim i rekreativnim sadržajima "koji nisu neophodni", objavila je odlazeća kancelarka Angela Merkel.

Merkel je, nakon sastanka sa liderima saveznih država, istakla da su mere neophodne u svetlu zabrinutosti da bi bolnice u Nemačkoj mogle postati preopterećene pacijentima koji boluju od infekcije kovida-19, prenosi agencija AP.

"Situacija je u našoj zemlji ozbiljna", izjavila je Merkel novinarima.

Izjavila je i da će parlament raspravljati o mogućnosti uvođenja obavezne vakcinacije, što bi, prema njenim rečima, stupilo na snagu već u februaru. 

Inače, oko 68,7 odsto stanovništva u Nemačkoj je potpuno vakcinisano, što je daleko ispod minimuma od 75 odsto koji cilja vlada.

Tanjug AP/Vadim Ghirda

 

U Austriji obavezna vakcinacija od 1. februara

Austrija je "lokdaun" produžila do 11. decembra zbog nagoveštaja da ove mere pomažu u smanjenju rekordno visoke stope inficiranih. Određene prodavnice mogle su da rade do 21h, ali će svoja vrata morati da zatvaraju već od 19h, počevši od danas. 

Zemlja je zaključavanje proglasila 22. novembra, čime je postala prva evropska zemlja koja je primenila toliko drastične epidemiološke mere u borbi protiv koronavirusa, a kancelar Aleksandar Šalenberg rekao je da će vakcinacija postati obavezna od 1. februara.

AP/Thanassis Stavrakis

 

Grčka uvela obaveznu vakcinaciju kod 60+

Grčka je uvela obaveznu vakcinaciju za osobe starije od 60 godina. Trenutno oko 17 odsto stanovnika ove životne dobi nije vakcinisano. Ukoliko se ne vakcinišu barem prvom dozom do 16. januara, rizikuju da plate kaznu i visini od 100 evra i to svakog meseca sve dok se ne vakcinišu. Procenjuje se da će do tog datuma ostati oko 230.000 nevakcinisanih iznad šezdeset godina.

AP Photo/Armando Franca

 

Portugal ni ne mora da uvodi obaveznu vakcinaciju

Portugal je uveo strože epidemijske mere u sredu kako bi se umanjio nagli rast broja novozaraženih. Nošenje maski je ponovo postalo obavezno, a počela je i veća kontrola granica. Digitalni sertifikat kojim se dokazuje vakcinacija ili da je osoba prebolela koronavirus potreban je za ulazak u restorane, bioskope i hotele. Portugal inače ima visok nivo vakcinisanih građana - čak 86 odsto nacije je potpuno vakcinisano.

Tanjug AP/Claus Bech/Ritzau Scanpix via A

 

 

Velika Britanija preporučuje primanje buster doze

 

Naučnici u Velikoj Britaniji savetuju svim odraslim osobama da prime i buster dozu vakcine zbog opasnosti od širenja omikron soja virusa. Novi soj izazvao je zabrinutost širom sveta zbog visokog broja mutacija koje izaziva koje mogu da utiču na efikasnost vakcine i većeg  širenja virusa.

Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

 

Češka uvela vanredno stanje

Češka je 26. novembra uvela tridestodnevno vanredno stanje zbog rekordno visokog broja zaraženih. Kao deo kriznih mera, božićne pijace širom zemlje biće zabranjene, a stanovnici ne smeju da piju alkohol na javnim mestima, izjavio je ministar zdravlja Adam Vojtek. Barovi, restorani, noćni klubovi, diskoteke i kazina moraju biti zatvoreni od 22h.

Broj prisutnih na kulturnim i sportskim dešavanjima ograničen je na 1.000, a posetioci moraju da budu vakcinisani ili oporavljeni od koronavirusa. Sva druga javna okupljanja nisu dozvoljena za više od 100 ljudi.

profimedia

 

Slovačka uvela dvonedeljno zatvaranje zemlje

Slovačka je uvela tromesečno vanredno stanje i dvonedeljno zatvaranje zemlje zbog rasta novih slučajeva zaraze. Prosečan sedmodnevni broj zaraženih prešao je 10.000. Ova zemlja je trenutno usred najbržeg rasta novozaaženih u svetu, dok mere koje uključuju zatvaranje svih prodavnica koje nisu neophodne, ali i barova i restorana imaju cilj da olakšaju rad zdravstvenom sistemu koji je preopterećen. Svega 45,3 odsto nacije koja broji 5,5 miliona stanovnika je potpuno vakcinisano.

Unsplash

 

Italija: Nevakcinisani neće moći u restorane, bioskope 

Italijanska vlada je 24. novembra odlučila da nevakcinisanima zabrani određene slobodne aktivnosti kako bi sprečili ponovni rast inficiranih koronavirusom i finansijske blokade.

Od. 6. decembra, samo građani koji poseduju dokaz da su vakcinisani ili da su preleželi koronavirus mogu da borave u restoranima, bioskopima ili na sportskim događajima. Više se ne prihvata negativni rezultat testa na koronavirus. Vlada je uvela dekret po kojem je vakcinacija postala obavezna za policijske i vojne snage i zaposlene u školama. Prethodno je vakcinacija bila obavezna samo za zdravstvene radnike.

Dvadeset gradova u Južnom Tirolu uvele su od 24. novembra restrikcije i policijski čas koji važi od 20 časova zbog visokog broja infekcija i malog broja vakcinisanih, a u javnom prevozu putnici moraju da nose maske.

Nevakcinisani državni službenici u Ukrajini dobiće otkaz

Nova odluka Vlade Ukrajine je da će od 9. decembra svi nevakcinisani državni službenici i socijalni radnici dobiti otkaz. Predsednik države Vladimir Zelenski objavio je još 16. novembra da će oni koji prime obe doze vakcine dobiti novčanu naknadu od oko 33 evra kao cilj motivacije za vakcinaciju. Izveštaji o broju vakcinisanih variraju  pa se pominje da je vakcinisano   između 20 i 28 odsto građana, iako su u Ukrajini dostupne četiri različite vakcine protiv koronavirusa.

 

Tanjug AP/Jean-Christophe Bott/Keystone via AP

 

Veliki protesti u Hrvatskoj zbog epidemijskih mera

U Hrvatskoj su tokom vikenda održani veliki protesti zbog epidemijskih mera i najava vlade da će kovid setifikati postati obavezni za radnike u državnoj i javnoj službi i prosveti. Zemlja koja broji oko četiri miliona stanovnika ima jednu od najnižih stopa vakcinacije u Evropskoj uniji - svega 53 odsto građana primilo je bar jednu dozu vakcine.

 

profimedia

 

 

Letonija: Nema plate za nevakcinisane poslanike

U Letoniji će od 15. decembra biti obavezno posedovanje sertifikata o vakcinaciji ili preležanom virusu za obavljanje osnovnih radnji kao što su kupovina ili odlazak na posao. Osobe koje se nisu vakcinisale ili nisu preležale koronavirus moći će da ulaze samo u esencijalne prodavnice kao što su supermarketi i apoteke.

Osim toga, Letonija je zabranila nevakcinisanim poslanicima da prisustvuju sastancima parlamenta, bez obzira na to da li dolaze lično ili prisustvuju sa daljine. Istovremeno, plate će im biti suspendovane ako ne budu u mogućnosti da rade u parlamentu, preneo je AP. Zakon, koji je usvojila skupština sa 62 glasa "za" i sedam glasova "protiv", uz dva uzdržana glasa i 29 odsutnih poslanika, zahteva od članova parlamenta i lokalnih organa vlasti da budu vakcinisani protiv kovid 19.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa