Novosti

Tri uslova koje Srbija treba da ispuni da bi je Evropska unija skinula sa "crvene" liste za putovanja

Komentari

Autor: Tara Tomović

02/12/2021

-

07:05

Tri uslova koje Srbija treba da ispuni da bi je Evropska unija skinula sa "crvene" liste za putovanja
Tri uslova koje Srbija treba da ispuni da bi je Evropska unija skinula sa "crvene" liste za putovanja - Copyright AP Photo/Darko Vojinovic

veličina teksta

Aa Aa

Samo nekoliko dana nakon što je EU donela preporuke koje imaju za cilj da od 2022. godine olakšaju putovanja građanima što Unije, što onima iz trećih zemalja, zabeležen je prvi slučaj omikron soja u Belgiji.

Naime, Evropska komisija ažurirala je preporuke za neesencijalna putovanja u EU iz trećih zemalja, uključujući i Srbiju, a predloženo je da države članice prioritet daju vakcinisnim putnicima, izdata je i preporuka da se važenje potvrda o vakcinaciji sa dve doze produži na devet meseci, kao i da se prihvate hitno odobrena cepiva od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO), među kojima je i Sinofarm.

U periodu od 1. marta, Komisija predlaže da se izmene neka ograničenja za uključivanje zemalja na listu, tako što će se sa trenutnih 74 prag novozaraženih povećati na 100 na 100.000 stanovnika, a nedeljne stope testiranja sa 500 na 600 ljudi.

Omikron pomrsio konce

Međutim, zbog pojave omikron soja u više evropskih zemalja, EU je odlučila da privremeno obustavi vazdušni saobraćaj iz sedam država Južne Afrike - Bocvane, Svazilenda, Lesota, Mozambika, Namibije, Južnoafričke Republike i Zimbabvea.

Kako je saopšteno na Tviteru, zdravstveni stručnjaci svih 27 država EU "složili se oko potrebe da se hitno pauzira i uvede privremena restrikcija na sva putovanja u EU iz Južne Afrike".

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će letovi morati da budu obustavljeni "dok ne budemo imali jasno razumevanje opasnosti koju predstavlja nova varijanta, a putnici koji se vraćaju iz ovog regiona treba da poštuju stroga pravila karantina".

Sve to može podstaći indvidualne članice da ne prihvate preporuke Evropske unije, objavljene samo par dana pre prvog slučaja, te još više pooštre uslove ulaska. Za sada se uslovi za građane Srbije nisu menjali od strane većine zemalja, ali to zavisi od toga kako se omikron soj bude ponašao.

Menja se i "semafor" mapa?

Srbija se i dalje nalazi na tzv. crvenoj listi Evropske unije, što znači da zemlje članice imaju pravo da pooštre uslove ulaska za naše građane u skladu sa epidemijskom situacijom.

Objavljujući preporuku da se ažuriraju pravila o koordinaciji bezbednog i slobodnog kretanja u EU, Komisija je takođe predložila da se promeni način na koji se zemlje kategorišu na tzv. semafor karti od 10. januara 2022. godine.

Mapa, koju sedmično objavljuje Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), trenutno uzima u obzir samo broj slučajeva obolelih od kovida 19, testiranje i stopu smrtnosti. Komisija sada želi da ECDC ažurira mape uzimajući u obzir i efekte povećane vakcinacije.

"Uzimajući u obzir napredak u pogledu prihvatanja vakcina, Komisija predlaže da se usvoje kriterijumi i pragovi koji se koriste za mapu semafora. Kriterijum novih slučajeva trebalo bi da bude računanje uzimanja vakcine u istom regionu, kako bi se uzelo u obzir da vakcinacija smanjuje rizik od prenošenja kovida 19", napominje Komisija u svom predlogu i dodaje da bi stopa testiranja trebalo da bude treći kriterijum.

ECDC

 

Ako se predlog primeni na način na koji ECDC kategoriše nivo rizika u zemljama EU, onda će zemlje poput Rumunije, Bugarske i Slovačke, ostati u tamnocrvenoj kategoriji veoma dugo, bez obzira na broj kovid pozitivnih, sve dok ne uspeju da vakcinišu veći deo stanovništva. Zemlje koje imaju najmanje vakcinisanih u EU su Bugarska sa 24,8 odsto, Rumunija sa 37,3 odsto, Slovačka sa 45,8 odsto i Hrvatska sa 46,8 odsto.

To bi značilo da će putnici iz ovih zemalja koji nisu vakcinisani protiv kovida i koji se nisu oporavili, od januara će biti izloženi ograničenjima, u poređenju sa onima koji su vakcinisani i koji su se oporavii od virusa.

Komisija takođe preporučuje da se zadrže trenutne boje - zelena, narandžasta, crvena i tamno crvena, pa će se takođe obeshrabrivati putovanje u zemlje sa niskom stopom vakcinacije.

Tri uslova koja Srbija mora da ispuni

Bilo da "semafor" mapa ostane zasnovana na istim uslovima, bilo da se oni promene, Srbija bi morala da ispuni tri uslova.

Prvi je da Srbija u poslednjih 14 dana imamo manje od 500 zaraženih na 100.000 stanovnika.
To je čak i moguće budući da se epidemijska situacija poboljšava, te bi Srbija već do Nove godine mogla da ispuni ovaj uslov.

Međutim, ono što je teže jeste da imamo manje od četiri odsto pozitivnih testova. Ta cifra je trenutno oko 20 odsto.

Ukoliko bi se pak, dodao uslov koji se tiče stope vakcinacije, i ovde bi Srbija bila u problemu u slučaju da ne poboljša stopu vakcinacije jer trenutno imamo 57 odsto vakcinisanih među odraslim stanovništvom, odnosno 45 odsto u opštoj populaciji.

Komentari (0)

Putovanja