Evropa

Nehamer predložen za novog kancelara Austrije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/12/2021

-

11:53

Nehamer predložen za novog kancelara Austrije
Nehamer predložen za novog kancelara Austrije - Copyright Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Karl Nehamer predložen je za novog kancelara Austrije, i ujedno će biti predsednik vladajuće stranke OVP, odlučeno je jednoglasno na sednici te partije.

Nehamer je na sednici lidersko mesto u stranci opisao kao privilegiju, rekavši da OVP zastupa građane širom zemlje. Rekao je da za donedavnog austrijskog kancelara i šefa poslaničkog kluba OVP-a Sebastijana Kurca, koji se juče povukao iz politike, gaji veliko poštovanje.

"On je uobličio mnogo stvari tokom vremena provedenog u partiji. Njegovim dolaskom, stranka je ponovo postala bliska onima koji imaju niska primanja, i penzionerima", rekao je Nehamer, a prenosi austrijski list "Kurir".

Očekuje se da će Nehamer biti i sledeći austrijski kancelar, nakon što je Aleksander Šalenberg juče podneo ostavku na tu poziciju, rekavši da bi kancelar "trebalo da objedini liderske pozicije u partiji i državi".

Nehamer se u govoru, takođe, zahvalio i Šalenbergu zbog toga što je preuzeo odgovornost i "služio javnosti u pravom smislu reči". Rekao je i da su za njega tri osnovne vrednosti kojima će se voditi "odgovornost, solidarnost i sloboda, koje se međusobno dopunjuju".

Osim promena na samom čelu austrijske vlade, predložene su još neke rotacije. Predloženo je da Šalenberg preuzme poziciju ministra spoljnih poslova, što je bio i ranije, kaoi da Gerhard Karner zameni Nehamera na mestu ministra unutrašnjih poslova. Takođe, Austrija će dobiti nove ministre obrazovanja, finansija, kao i novog državnog sekretara.

Komentari (0)

Evropa