Evropa

"Samo u 2021. njih trojica" - Austrija premašila Italiju, Karl Nehamer šesti kancelar u poslednjih deset godina

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

04/12/2021

-

10:49

"Samo u 2021. njih trojica" - Austrija premašila Italiju, Karl Nehamer šesti kancelar u poslednjih deset godina
Karl Nehamer - Copyright AP/ Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Novi lider Narodne partije Austrije (OVP) Karl Nehamer biće šesti kancelar Austrije u poslednjih 10 godina, čime je ova zemlja pretekla Italiju, poznatu po menjanju vlada i njenih šefova.

U takvu austrijsku statistiku čak nisu ni uračunati prelazni kancelari Rajnhold Miterlener i Hartvig Leger, dok je Italija od decembra 2011. promenila "samo" pet premijera. Prethodnik Nehamera, Aleksander Šalenberg, ući će u istorijske anale kao kancelar sa najkraćim mandatom u posleratnoj Austriji od svega 56 dana.

Brojne promene na čelu austrijske vlade izazvale su i mnoge šale na društvenim mrežama, pa je tako poznati austrijski komičar Mihael Niavarani u šali napisao da je ostalo "još tri kancelara do Božića".

Na to su mu mnogi odgovorili da će 2021.godina ući u istoriju kao godina 'Tri kancelara'", kao i da će "uskoro svako moći da kaže da je jednom bio kancelar".

"Partijski vojnik čvrste ruke": Ko je Karl Nehamer?

Na političkoj sceni Austrije proteklih dana dešavale su se tektonske promene. Povlačenje bivšeg kancelara Sebastijana Kurca iz političkog života, i ostavka aktuelnog kancelara Aleksandera Šalenberga utrli su put da se na ključnoj poziciji kako države, tako i vladajuće OVP nađe Karl Nehamer - političar koga ocenjuju i kao partijskog vojnika čvrste ruke

Bečki mediji navode da bi dolaskom Nehamera na kancelarsko mesto moglo doći do daljih promena, što se danas i dešava. Ministar finansija Gernot Blumel već je najavio ostavku, a osim promena na samom čelu vlade, predložene su još neke rotacije.

Inače, Karl Nehamer je vojni veteran koji najveće biračko uporište ima u Donjoj Austriji, koja okružuje Beč. Blizak je Sebastijanu Kurcu, a poznat je po svojim rigoroznim stavovima po pitanju migracija, što je upravo jedna od sfera za koje je zadužen trenutno, kao ministar unutrašnjih poslova, piše Politiko.

profimedia

 

Austrijski list Standard Nehamera naziva "pravim partijskim vojnikom", što je opis koji ima dvostruko značenje. Sa jedne strane, Nehamer je u gotovo svakom medijskom nastupu i potezu pravio liniju i zvanične stavove OVP-a. Sa druge, u pitanju je čovek koji je zaista vojnik - ne samo da je odslužio regularni vojni rok, već je kasnije ostao pri ministarstvu odbrane gde je obučavao obaveštajce.

U okviru partije, Nehamer je radio u nekoliko segmenata, koji su se uglavnom ticali komunikacije sa medijima. Trebalo je da bude osoba koja će 2016. godine "spasiti" izbornu kampanju Andreasa Kola, što mu nije uspelo. Međutim, kada je 2017. godine Sebastijan Kurc došao na čelo OVP-a, Nehamer je zadobio njegovo poverenje. Iste godine je izabran za potpredsednika poslaničkog kluba stranke u parlamentu, kao i za portparola partije. Već sledeće, 2018, Nehamer je postao generalni sekretar OVP-a, kao i državni portparol za integraciju i migraciju. 

Na mesto ministra unutrašnjih poslova, Nehamer je došao 7. januara 2020. godine, u drugom mandatu vlade Sebastijana Kurca. Baš kao što bi se i moglo očekivati od bivšeg vojnika, Nehamer se na ovoj poziciji od samog početka vodio "disciplinom i čvrstom rukom". Najpoznatiji je po svojim stavovima o ilegalnim migracijama, gde je preuzeo mnogo oštrije poglede na svet od svog prethodnika. 

Austrijska javnost od Nehamera kao "partijskog vojnika" očekuje da pokaže svoju disciplinu kada dođe na mesto austrijskog kancelara. Međutim, tumači se i da bi za tu poziciju, ipak, morao da se prilagodi "umetnosti pregovaranja" i bude malo fleksibilniji nego što je ranije iskustvo sa ovim političarem pokazivalo. Na koncu, od njegovog nastupa i poliitčkog umeća na najvišoj poziciji u Austriji neće zavisiti samo politika zemlje, već i pozicioniranje Austrije, kao jedne od važnih i moćnih članica, u izgradnji stavova i oblikovanju politike EU.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa