Evropa

Papa Franja: Bodljikava žica ne rešava probleme, moramo da zaustavimo brodolom civilizacije

Komentari

Autor: Fonet

05/12/2021

-

20:22

Papa Franja: Bodljikava žica ne rešava probleme, moramo da zaustavimo brodolom civilizacije
Tanjug/AP/Louisa Gouliamaki - Copyright Tanjug/AP/Louisa Gouliamaki

veličina teksta

Aa Aa

Živimo u vreme bodljikavih žica i zidova i moramo uraditi sve da zaustavimo ovaj brodolom civilizacije, poručio je papa Franja tokom današnje posete velikom migrantskom kampu Mavrovuni na grčkom ostrvu Lezbosu.

Poglavar Rimokatoličke crkve stigao je na Lezbos u okviru turneje po Grčkoj i Kipru, čiji je cilj da se privuče pažnja na velike probleme koje imaju tražioci azila dok evropske države uvode sve veća ograničenja kako bi sprečili novi migrantski talas. Kako je rekao, uznemirujuće je slušati predloge da se javni fondovi koriste za podizanje zidova i postavljanje bodljikave žice, kako bi se rešili problemi sa migrantima.

Problemi se ne rešavaju, niti se koegzistencija unapređuje podizanjem sve viših zidova, već zajedničkom brigom za druge, u skladu sa konkretnim mogućnostima za svakog ponaosob i uz poštovanje zakona, kazao je papa, prenosi Politiko.

Ostrvo Lezbos glavno odredište za migrante

Od 2015. godine Lezbos je jedno od glavnih odredišta u Evropskoj uniji za migrante, koji zbog ratova i siromaštva beže sa Bliskog istoka, iz Afrike i Azije.

Sredozemno more, koje je kroz milenijume spajalo različite ljude i udaljene države, sada je postalo tamno groblje bez nadgrobnih spomenika. Ova kolevka mnogih civilizacija sada liči na ogledalo smrti, rekao je papa Franja.

Tokom posete jednom izbegličkom kampu na Kipru u petak, papa je odložio pripremljeni govor, rekavši da je njegova obaveza da kaže istinu o patnji izbeglica, čije je uslove života čak uporedio sa nacističkim i sovjetskim logorima.

Tanjug/AP/Louisa Gouliamaki

 

Svi smo bili zgroženi kada smo čitali šta se u prošlom veku dešavalo u koncentracionim logorima koje su formirali nacisti i Staljin. Pitali smo se kako je bilo moguće da se to dešavalo, ali braćo i sestre, to se dešava i danas na našim obalama, upozorio je papa.

Na završetku posete Lezbosu papa je rekao da će određeni broj izbeglica iz Sirije odvesti sa sobom u Rim, a iz Vatikana je posle papine posete Kipru saopšteno da će u Italiju biti prebačeno 12 migranata. Među njima su dvojica studenata iz Kameruna, koji su šest meseci živeli na ničijoj zemlji između graničnih linija koje razdvajaju grčki i turski deo ostrva.

Grčki mediji su preneli da će papa sa sobom odvesti 300 ljudi iz izbegličkog kampa na Lezbosu, ali njihov broj nije zvanično potvrđen. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa