Evropa

Incident uoči sastanka pape i grčkog arhiepiskopa, sveštenik nazvao papu jeretikom

Komentari

Autor: Tanjug

04/12/2021

-

20:48

Incident uoči sastanka pape i grčkog arhiepiskopa, sveštenik nazvao papu jeretikom
Incident uoči sastanka pape i grčkog arhiepiskopa, sveštenik nazvao papu jeretikom - Copyright Tanjug/AP Photo/Michael Varaklas

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja sastao se danas u Atini sa arhiepiskopom Atine i cele Grčke Jeronimom drugim, a u trenutku ulaska pape u rezidenciju poglavara Grčke pravoslavne crkve jedan pravoslavni  sveštenik je iskazao protest.

"Papo, ti si jeretik!“ tri puta je uzviknuo sveštenik dok je papa Franja dolazio u rezidenciju, prenosi AP. Sveštenik je pao na zemlju, nakon čega ga je policija odvela, a, kako navodi AP, izgledalo je da poglavar Rimokatoličke crkve nije to ni primetio dok je ulazio u rezidenciju na sastanak sa grčkim arhiepiskopom.

Incident je usledio posle manjih protesta na Kipru, koji je papa prethodno posetio, a čiji su grčki stanovnici takođe velikom većinom pravoslavci, gde je papa pozvao na pomirenje pravoslavih i katoličkih hrišćana.

Današnja zvanična poseta Grčkoj je prva poseta jednog pape od 2001. godine, kada je u Atini bio papa Jovan Pavle drugi, koji se tada izvinio za grehe koje su katolici "činjenjem ili propuštanjem" skrivili prema "pravoslavnoj braći" tokom vekova. Papa Franja je izvinjenje ponovio danas pred Jeronimom i drugim pravoslavnim sveštenicima.

Dvojica crkvenih poglavara uputili su poziv hrišćanima da rade zajedno na zaštiti životne sredine i brizi o migrantima, a Jeronim je rekao da u potpunosti deli papine stavove o stvaranju čvrstih veza za suočavanje sa ovim globalnim izazovima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa