Evropa

Portugal formirao nezavisnu komisiju za proučavanje zlostavljanja dece u crkvi: Poziv žrtvama da svedoče

Komentari

Autor: Euronews

03/12/2021

-

20:12

Portugal formirao nezavisnu komisiju za proučavanje zlostavljanja dece u crkvi: Poziv žrtvama da svedoče
Portugal formirao nezavisnu komisiju za proučavanje zlostavljanja dece u crkvi: Poziv žrtvama da svedoče - Copyright AP/ Armando Franca

veličina teksta

Aa Aa

Portugal nastavlja istraživanje o mogućim slučajevima seksualnog zlostavljanja dece u katoličkoj crkvi, pošto je šef komiteta u četvrtak pozvao žrtve da se jave.

Nezavisni komitet za proučavanje zlostavljanja dece u crkvi osnovala je portugalska biskupska konferencija, a predvodiće ga dečji psihijatar Pedro Streht, prenosi Euronews.

Streht je rekao da se nada da će žrtve prevazići svoj strah i prijaviti se, čak i ako se zlostavljanje dogodilo pre nekoliko decenija. Garantovao je anonimnost za svakoga ko to učini.

"Ohrabrivanje žrtava da istupe zahteva mnogo vremena, potrebno im je vreme da steknu samopouzdanje kako bi osetile da je njihova reč važna, da ispričaju traumatično iskustvo svojih prošlih života", dodao je on.

Pored njega, u timu od šest profesionalaca biće još psihijatara, ali i bivši sudija Vrhovnog suda, kao i socijalni radnik. Tim će početi da radi zajedno od januara, prikupljajući svedočenja svih onih koji žele da se jave i prijave zlostavljanje koje su pretrpeli.

Biskup Žoze Ornelas, šef portugalske biskupske konferencije, rekao je da želi da komitet radi "bez predrasuda ili zataškavanja" kako bi "osvetlio ove bolne situacije svetlom pravde i istine".

Komitet, koji će izveštavati na konferenciji, podrazumeva 21 lokalnu grupu širom zemlje, koja  istražuje slučajeve seksualnog zlostavljanja dece. Lokalne grupe su osnovane nakon apela pape Franje 2019. godine, da katolička crkva odgovori na optužbe za zlostavljanje.

Za sada se nadležni nadaju da će komitet svoje zaključke predstaviti do kraja 2022. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa