Neistražena Evropa

Francuska crkva spremna da proda svoje zemljište kako bi osnovala fond za žrtve zlostavljanja

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2021

-

21:26

Francuska crkva spremna da proda svoje zemljište kako bi osnovala fond za žrtve zlostavljanja
Francuska crkva spremna da proda svoje zemljište kako bi osnovala fond za žrtve zlostavljanja - Copyright profimedia/Laurent Ferriere Lourdes

veličina teksta

Aa Aa

Francuska katolička crkva (ECF) saopšla je danas da će, ukoliko bude potrebno, prodavati svoje nepokretnosti i podizati kredite za osnivanje fonda za obeštećenje više hiljada ljudi koji su bili predmet seksualnog zlostavljanja od strane katoličkog sveštenstva.

U velikoj oktobarskoj istrazi otkriveno je da su francuski katolički sveštenici seksualno zlostavljali više od 200.000 dece u poslednjih 70 godina.

Na sastanku vrha Francuske katoličke crkve u svetom gradu Lurdu, prepoznata je „institucionalna odgovornost“ crkve i doneta odluka „da se krene putem priznanja i reparacije", potvrdio je biskup ECF Erik de Mulen-Bofor, prenosi Rojters.

Francuski crkveni vrh će osnovati fond koji će se "finansirati koliko god bude potrbno kroz prodaju crkvenih nepokretnosti i druge imovine", rekao je novinarima De Mulen-Bofor, nadbiskup Remsa i prvi čovek francuske biskupske konferencije.

Oktobarski izveštaj razotkriva da je francuska crkva godinama pokazivala "duboku, potpunu, pa čak okrutnu ravnodušnost", štiteći sebe, a ne žrtve sistematskog zlostavljanje.

Nakon serije skandala zbog seksualnog zlostavljanja širom sveta, papa Franja je najnovija otkrića koja su potresla rimokatoličku crkvu nazvao "sramnim trenutkom".

Tokom sastanaka proteklog vikenda u Lurdu, nekoliko sveštenika je viđeno kako padaju na kolena u činu pokajanja, navodi Rojters

Komentari (0)

Evropa