Evropa

Zdravstveni stručnjaci tvrde da je omikron prisutan u Belgiji duže nego što se mislilo

Komentari

Autor: Tanjug

06/12/2021

-

15:47

Zdravstveni stručnjaci tvrde da je omikron prisutan u Belgiji duže nego što se mislilo
Zdravstveni stručnjaci tvrde da je omikron prisutan u Belgiji duže nego što se mislilo - Copyright pixabay

veličina teksta

Aa Aa

U Belgiji je od sada omikron sojem koronavirusa zvanično zaraženo devet osoba, a zdravstvene vlasti napominu da je ovaj soj u Belgiji ”verovatno prisutan duže” nego što se to pretpostavljalo. Eksperti naglašavaju da se novi soj omikron može detektovati klasičnom PCR testom, ali i dodaju da za sada postoje podaci samo o blažim i asimptomastkim slučajevima, bez smrtnih ishoda.

Iako je prvi zvanični slučaj zaraze omirkron sojem u Belgiji prijavljen 26. novembra, zdravstvene službe navode da postoji "velika verovatnoća" da je infekcija jednog učenika od pre nekoliko nedelja moga da bude povezana sa omikron sojem.

"Ni taj učenik ni porodica nisu nedavno putovali, pa se misli da je učenik oboleo ovde u Belgiji, možda u samoj školi. To bi značilo da je soj već kružio Belgijom ranije nego što se mislilo", navode u belgijskoj Agenciji za brigu i zdravlje.

Jedna od klastera infekcije omikronom u Belgiji povezana je sa belgijskom vaterpolo reprezentacijom gde se nekoliko igrača zarazilo u Češkoj tokom utakmice sredinom novembra. Do danas, ukupno se 182 slučaja infekcije u 17 zemalja EU dovodi u vezu sa novom varijantom, a većina njih je povezana sa putovanjima u zemlje Afrike.

Međutim, nekoliko zemalja, uključujući Belgiju, Nemačku, Španiju, otkrilo je slučajeve infekcije sojem omirkron bez epidemiološke veze sa oblastima u kojima je dokumentovana ili pretpostavljena transmisija.

Komentari (0)

Evropa