Evropa

Italijani besni zbog oslobađanja najbrutalnijeg sicilijanskog mafijaša

Komentari

Autor: T.T.

01/06/2021

-

19:05

Italijani besni zbog oslobađanja najbrutalnijeg sicilijanskog mafijaša
Italijani besni zbog oslobađanja najbrutalnijeg sicilijanskog mafijaša - Copyright EPA/LANNINO

veličina teksta

Aa Aa

Član sicilijanske mafije koji je priznao da je umešan u više od 100 ubistava, uključujući i ubistvo sudije Falkonea, pušten je na slobodu nakon 25 godina zatvorske kazne.

Đovani Bruska (64) uhapšen je 1996. godine, četiri godine nakon što je aktivirao bombu u kojoj su 1992. godine ubijeni antimafijaški sudija Đovani Falkone, njegova supruga i tri policajca. 
Ubistvo Faklonea bila je jedna od najozloglašenijih epizoda u dugoj i nasilnoj borbi Italije protiv organizovanog kriminala.

Bruska, poznat i kao "ljudski koljač" priznao je svoju ulogu u više od 100 ubistava, uključujući i smrt 14-godišnjeg Đuzepea Di Matea koji je ubijen i rastvoren u kiselini jer je bio sin mafijaškog doušnika. 

Iako je postao doušnik dok je bio u pritvoru, pomagao je vlastima u gonjenju članova Koza Nostre.

Oslabađanje Bruska izazvalo je bes porodice njegovih žrtava, prijatelja i političara širom Italije. 

"Sarađivao je sa pravdom samo iz ličnih interesa, a ne zato što je želeo da pomogne", rekla je za Corriere della Sera Rosaria Kosta, udovica policajca koji je poginuo u bombaškom napadu na sudiju Falkonea.

profimedia/AVALON.RED

 

 

Marija Falkone, sestra čuvenog sudije, rekla je da ju je ova vest "rastužila", ali da je zakon taj zbog kog je Bruska na slobodi. 

Bruska je policiji pružio informacije o nekoliko velikih napada Koza Nostre izvedenih tokom 80-ih i 90-ih godina, usmerenih na italijanske tužioce i policiju. 

Bruska, kojem je već u nekoliko navrata odobreno privremeno odsustvo iz zatvora, biće na uslovnom otpustu četiri godine, javili su italijanski mediji. 

"Bez obzira na to šta neko misli o zverstvima u prošlosti, došlo je do saradnje. Ne zaboravimo da je davao informacije o bombaškim napadima kako na Siciliji, tako i u kontinentalnoj Italiji", rekao je glavni antimafijaški tužilac Federiko Kafiero De Raho za Rojters.

Nekoliko italijanskih političara osudilo je oslobađanje Bruske.

"Ovo nije 'pravda' koju Italijani zaslužuju", rekao je Mateo Salvini, šef desničarske Lige koja vodi na anketama. 

Komentari (0)

Evropa