Evropa

Kiril Petkov dobio mandat za sastav nove vlade Bugarske

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/12/2021

-

13:34

Kiril Petkov dobio mandat za sastav nove vlade Bugarske
Kiril Petkov - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Bugarske Rumen Radev imenovao je čelnika partije Nastavljamo promene (PP) Kirila Petkova za mandatara za sastav nove Vlade.

Kiril Petkov (41), lider novoformirane stranke Nastavljamo promene (PP) prihvatio je mandat dan nakon što je potpisao reformski koalicioni sporazum sa još tri levičarske grupe i grupe desnog centra koje su osvojile mesta u nacionalnom parlamentu.

"Vi i koalicioni partneri imate odgovornost da reformišete model opake moći nasleđen iz dvanaestogodišnje autoritarne vladavine, da se uhvatite u koštac sa korupcijom i bezakonjem, nejednakostima i siromaštvom koje oni stvaraju“, rekao je predsednik Rumen Radev.

Predsednik je pozvao sledeću vladu da se fokusira na reforme u pravosuđu, tvrdeći da će "bitka za vladavinu prava biti odlučujuća za sve druge bitke“.

"Proces promena u Bugarskoj inicirao je predsednik Radev. Sada je vreme da završimo taj posao. Nakon perioda od 32 godine koje je iza nas, želimo da vidimo da država preuzima brigu o svom narodu. Došlo je vreme da mladi koji su pobegli u inostranstvo vide svoju Bugarsku kao mesto nade i povratka. Vreme je i da naši stari ovu zemlju vide kao mesto za častan i lep život. Naša koalicija će raditi na ostvarenju tih ciljeva", istakao je Petkov.

Tanjug AP/Valentina Petrova

 

 

Najavio je da će bugarski parlament na sednici 13. decembra glasati o poverenju novoj Vladi i da će ona potom započeti četvorogodišnji mandat.

Četvorostranačka koalicija će kontrolisati 134 mesta od 240 mesta u bugarskom parlamentu, koji će u ponedeljak glasati o podršci novoj vladi. Među glavnim zadacima koalicione vlade biće pokušaj da se država članica Evropske unije izvuče iz dvostruke zdravstvene i ekonomske krize.

Petkov, osnivač kompanije za investiranje u tehnologiju, podsetio je na višemesečne proteste protiv korupcije u Bugarskoj prošle godine i rekao da je zemlja spremna za promene.

"Vreme je, posle 32 godine, da Bugari vide da se vlast brine o njima. Vreme je da mladi Bugari u inostranstvu vide Bugarsku kao mesto za povratak, a naši roditelji kao mesto gde mogu da imaju dostojnu penziju i dostojanstveno žive starost", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa