Evropa

Diplomci s Harvarda nove zvezde bugarske političke scene - osnovali partiju u septembru, smeši im se pobeda u novembru

Komentari

Autor: Politiko, Euractiv, Euronews Srbija

15/11/2021

-

13:44

Diplomci s Harvarda nove zvezde bugarske političke scene - osnovali partiju u septembru, smeši im se pobeda u novembru
Diplomci s Harvarda nove zvezde bugarske političke scene - osnovali partiju u septembru, smeši im se pobeda u novembru - Copyright Tanjug AP/Valentina Petrova

veličina teksta

Aa Aa

Građani Bugarske treći put su u ovoj godini glasali na parlamentarnim izborima, a prema preliminarnim rezultatima izborima na osnovu  75,69 odsto obrađenog biračkog materijala u vođstvu je novoformirana stranka “Nastavljamo promene“ sa 25,34 odsto glasova ispred GERB/SDS (22,43 odsto), sledi Pokret za prava i slobode sa 13,68 odsto.

"Zvezda" prethodnih izbora partija “Ima takvih ljudi" na čijem je čelu šoumen i TV voditelj Slavi Trifonov je četvrta sa 9,74 odsto. Većinu glasova ovoj partiji koja je na izborima u julu osvojila 24 odsto glasova preotela je upravo novoformirana stranka "Nastavljamo promene". 

Stranku kojoj se smeši pobeda su u septembru osnovali Kiril Petkov i Asen Vasilev. Oni su u političke vode ušli kada su postali članovi prelazne vlade koja vodi zemlju od aprila. Tada su održani prvi izbori ove godine nakon kojih parlamentarne stranke nisu uspele da formiraju vladu. Izbori, a sličan scenario je ponovljen je u julu. 

Sve to vreme u prelaznoj vladi Stefana Janeva sedela su dvojica diplomaca s Harvarda - Kiril Petkov je vodio ekonomski, a Asen Vasilev resor finansija. Obojica - inače bliski predsedniku Rumenu Radevu, oštrom kritičaru Borisova koji je snažno podržao prošlogodišnje demonstracije protiv korupcije - su tokom mandata razotkrivali korupciju u različitim sferama i na taj način sticali popularnost u zemlji u kojoj se korupcija godinama smatra velikim problemom do te mere da je tokom prošle godine na ulice izvela na hiljade Bugara.

Tanjug AP/Valentina Petrova

 

Njih dvojica 19. septembra zajedno s Danijelom Lorerom predstavili svoj politički program "Nastavljamo promene". Kako su se približavali izbori, rasle su simpatije prema novoj partiji koja je birače osvajala antikorupcijskom retorikom i predlozima reformi. U kampanju su krenuli u oktobru turnejom po više od deset bugarskih gradova.

To vreme bilo im je dovoljno da osvoje glasove, po svemu sudeći oko četvrtine birača među kojima su poznati kao "momci s Harvarda"

"Čak je i Petkovljeva žena bila popularnija od njega"

Kiril Petkov (rođen 1980.) je osnivač ProViotic, kompanije koja proizvodi veganske probiotike koji „ne izazivaju nadimanje“. On je svoju popularnost i podršku gradio kao borac protiv korupcije tokom svog mandata kao privremeni ministar ekonomije koji je razotkrio niz malverzacija vlade Bojka Borisova, piše Politiko.

"Pokazali smo Bugarima dve stvari: da se ne plašimo i da znamo kako to da uradimo. Samo nam treba više vremena. To je kao odlazak u prodavnicu i dobijanje reklamnog uzorka pre kupovine proizvoda. Ponudili smo besplatni uzorak bugarskim glasačima na četiri meseca", rekao je Petkov za Politico.

Tanjug AP/Valentina Petrova

 

Politiko ističe da je pre ulaska u politiku od Petkova "bila popularnija čak i njegova supruga" Linda Makenzi, Kanađanka koja drži pekaru u centru Sofije a čije su poslastice bez glutena postale popularne posle njenog učešča u rijaliti kulinarkom šou „Master kuvar".

Petkov je ekonomista i biznismen, školovan u Kanadi u Sjedinjenim Američkim Državama. Magistrirao je poslovnu administraciju na Univerzitetu Harvard, gde je diplomirao među 10 najboljih u svojoj klasi. Od tada je radio u raznim oblastima, bavio se nekretninama, u prehrambenoj industriji, bio je preduzetnik i član akademske zajednice.

Posle godina studiranja i rada u inostranstvu, Petkov se u Bugarsku vratio  2007. godine. Jedan je od suosnivača Centra za ekonomsku strategiju i konkurentnost, povezanog sa Harvardskom poslovnom školom i Univerzitetom u Sofiji. Predaje na kursevima o ekonomskom razvoju i preduzetništvu koji su tokom godina postali poznati kao „Kursevi Harvarda“. 

Iako se njegov uspon do slave čini neprirodno brzim, on je bio uključen u brojne građanske i ekološke inicijative, pa je tako zajedno s ocem 2018. učestvovao u potrazi za poznatim bugarskim penjačem Bojanom Petrovim, koji je nestao na samitu Šišapangma u Nepalu.

Preko dve prelazne vlade do pobede

I Asen Vasilev (rođen 1977.) je diplomirao ekonomiju na Harvardu, a potom specijalizirao poslovnu administraciju i pravo na harvardskim školama za biznis i pravo. Suosnivač je i predsednik Everbreda, kompanije koja se bavi cenama avio karata. Takođe je suosnivač i direktor Centra za ekonomske strategije i konkurentnost. 

Tanjug AP/Valentina Petrova

 

Od 1999. do 2004. radio je kao konsultant za Monitor Group u SAD, Kanadi, Evropi i Južnoj Africi. Rukovodi marketinškim i strateškim razvojnim projektima velikih međunarodnih kompanija u oblastima telekomunikacija, energetike, rudarstva, osiguranja i u nizu velikih proizvođača robe široke potrošnje.

Učešće u poslednjoj prelaznoj vladi nije njegov prvi politički angažman - 2013. bio je ministar privrede, energetike i turizma u prelaznoj vladi Marina Rajkova. Od 12. maja do 16. septembra 2021. bio je ministar finansija u prelaznoj vladi Stefana Janeva.

"Na Balkanu govore loše jedni o drugima"

Nakon osnivanja partije, Petkov je istakao da se partija "Nastavljamo promene" zalaže za radikalnu promenu u sudskoj vlasti - ukidanje pozicije javnog tužioca.  On se time osvrnuo i na zahteve građana iz 2020. godine kada su na protestima zahtevali ostavku Borisova i Ivana Geševa, javnog tužioca koji se smatrao "čuvarem" Borisova.  Uz to, najavo je i da ova partija priprema promene Ustava, bez kojih promena kad je u pitanju javni tužilac, nije moguća.

Kada je reč o problemu koji Bugarska ima sa Severnom Makedonijom i pritiskom sa Zapada da ukine veto za početak pristupnih pregovora Skoplja sa Evropskom unijom, Petkov je govorio o svom iskustvu na Balkanu koje je imao kao biznismen.

Tanjug AP/Valentina Petrova

 

"Kao biznismenu, bilo mi je lakše plasiram proizvode u Sjedinjenim Državama, Japanu, Australiji ili Novom Zelandu, nego u Sevenoj Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori ili Srbiji", rekao je Petrov za Euractiv i objasnio da su mu tokom puta po Balkanu jedni govorili da ne ide kod drugih, govoreći loše stvari o susednim državama. 

Uz to, osudio je lošu infrastrukturu i saobraćajnu povezanost, uz primer da su Sofija i Skoplje avio saobraćajem povezani preko Beča.

Na pitanje kojoj evropskoj političkoj grupi će se pridružiti njegova stranka, Petkov je rekao da će se razgovarati sa glavnim grupama u Evropskom parlamentu, ističući da EPP i dalje podržava Bojka Borisova i GERB.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa