Evropa

Bugarska pred trećim izborima ove godine: Ankete ukazuju da je moguća i balkanska verzija "semafor koalicije"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Euractiv, Reuters

08/11/2021

-

09:51

Bugarska pred trećim izborima ove godine: Ankete ukazuju da je moguća i balkanska verzija "semafor koalicije"
Izbori u Bugarskoj - Copyright profimedia,Tanjug/AP/Visar Kryeziu,Prinstcreen/YouTube/Slavi Trifonov & Ku-Ku Band

veličina teksta

Aa Aa

Parlamentarni izbori održani u dva navrata ove godine nisu bili dovoljni da Bugarska dobije novu vladu, pa će građani na birališta ponovo izaći 14. novembra. Osim za parlament, ovog puta će se birači odlučivati i za predsednika države, a kako trenutno stoje stvari u anketama, ponovo bi moglo da bude neizvesno ko će formirati vlast u Sofiji.

Ovi treći po redu parlamentarni izbori u Bugarskoj za samo nekoliko meseci svojevrstan su presedan s obzirom na to da se zemlja nikada pre nije našla u tako komplikovanoj političkoj situaciji.

Najnovija anketa "Galupa" pokazuje da je koalicija nekadašnjeg premijera Bojka Borisova oko GERB-a favorit. Prema podacima koji su objavljeni danas, a koje je preneo Rojters, GERB je na oko 24 odsto podrške. 

Ipak, ni GERB niti bilo koja od preostalih pet partija za koje se očekuje da će osvojiti mesta u parlamentu verovatno neće dobiti većinu, što povećava izglede za ponovne i teške koalicione pregovore u ovoj članici EU.

Borba za drugo mesto žestoka

Parlamentarni izbori u Bugarskoj, podsetimo, održani su prvobitno 4. aprila. Oni su tada rezultirali zastojem u parlamentu koji nije uspeo da sastavi vladu, primoravši predsednika Rumena Radeva da imenuje privremeni kabinet koji je vodio Bugarsku do izbora u julu.

Naredni izbori održani su 11. jula, a nakon velike neizvesnosti tesnu pobedu je odnela partija "Ima takvih ljudi" voditelja tok-šou emisije i pop pevača Slavija Trifonova. Ni tada nije došlo do formiranja vlade, te je za 14. novembar zakazano novo glasanje.

Iako je trenutno GERB u prednosti, Euractiv piše da je borba za drugo mesto žestoka, a politički stručnjaci kažu da stranke koje se rangiraju dalje imaju najveće šanse da formiraju vladajuću koaliciju.

Najverovatnija vladajuća koalicija nakon izbora bila bi između takozvanih partija "Ima takvih ljudi", "Demokratska Bugarska" i "Nastavljamo promenu" uz Bugarsku socijalističku partiju (BSP). 

Ova moguća koalicija podseća na balkansku verziju koalicije "semfor" u Nemačkoj i bila bi prva takva u novijoj bugarskoj političkoj istoriji.

"Demokratska Bugarska", je sastavljena od liberalne, desnice i zelene stranke. "Nastavljamo promenu", ima liberalni profil, a BSP je deo Partije evropskih socijalista. "Ima takvih ljudi" takođe naginje na desno, ali se ne izjašnjava o pripadnosti evropskoj desnici.

AP/Olivier Hoslet

 

Do sada u bugarskoj politici nije postojala četvorostruka vladajuća koalicija koja bi mogla da se proširi ukoliko bi antikorupcijska koalicija levog centra "Ustani BG! Dolazimo" ušla u parlament.

Ipak, sve je i dalje neizvesno, a politička nestabilnost, zabrinutost zbog pandemije, nove obavezne zdravstvene propusnice, kao i visoke cene energenata u državi koja je na začelju EU kada je reč o vakcinisanima, pomogli su da GERB mobiliše podršku, smatraju analitičari. 

Glavni rival GERB-a, Socijalisti, ostaju na drugoj poziciji sa 15,6 odsto, što je više u odnosu na 13,4 odsto u julu, pokazalo je novo istraživanje.

Treća sila je novi politički projekat bivših ministara Kirila Petkova i Asena Vasileva "Nastavljamo promenu" sa 13,7 odsto. Petkov i Vasilev su u bugarskom društvu poznati kao "diplomci Harvarda". Oni su osvojili simpatije svojom antikorupcijskom retorikom i predlozima reformi.

Za sada, četvrta politička snaga je partija TV voditelja Slavija Trifonova "Ima takvih ljudi". Iako prvi na izborima u julu, trenutna podrška im je na oko 11 odsto. Partija je, kako piše Euractiv, mnoge pristalice razočarala nesposobnošću da formira funkcionalnu vladu. Vodeći poslanici bili su upleteni u mnoge lične skandale sa partnerima iz drugih partija koji su stvorili toksičnu politički atmosferu u prethodnom parlamentu. Gubitak podrške od poslednjih izbora se udvostručio.

Drugi značajan akter u bugarskoj politici je antikorupcijka reformistička koalicija Demoktatska Bugarska, a poslednji siguran učesik u naprednom sazivu je partija turske manjine "Pokret za prava i slobode".

I predsednički izbori će se takođe održati 14. novembra, a smatra se da će aktuelni predsednik Rumen Radev pobediti sa oko 46 odto glasova, što je nešto niže od potrebnih 50 odsto za pobedu u prvom krugu.

Radev, kog podržavaju socijalisti, "Ima takvih ljudi" i partija "Nastavljamo promenu" verovatno će se u drugom krugu suočiti sa rektorom Univerziteta u Sofiji Anastasom Gerdžikovim, kog podržava GERB.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa