Evropa

Bugarska sve bliže trećim izborima, parlament dozvolio povlačenje predložene vlade

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

12/08/2021

-

11:54

Bugarska sve bliže trećim izborima, parlament dozvolio povlačenje predložene vlade
Parlament Bugarske - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bugarski poslanici danas su glasali da se partiji Ima takvih ljudi (ITN) dozvoli da povuče svoju predloženu vladu, zbog čega je Bugarska "na korak" od održavanja trećih izbora u ovoj godini, ocenjuje agencija Rojters.

U glasanju bez presedana, parlament je priznao da ITN nije uspeo da formira vladu nakon što je imenovani premijer Plamen Nikolov povukao svoju kandidaturu.

Poslanici ITN-a napustili su plenarnu salu pre glasanja, navodeći da njihovo prisustvo nije potrebno.

Najnovija odluka omogućava predsedniku Rumenu Radevu da zatraži od druge najveće stranke GERB i njenog lidera, bivšeg premijera Bojka Borisova, da pokuša da formira vladu, iako je ta stranka, koja nema saveznike u parlamentu, već saopštila da neće predložiti vladu.

Prema ustavu, treći pokušaj za formiranjem vlade trebalo bi da pripadne političkoj stranci koju je izabrao Radev, ali analitičari kažu da su šanse za uspeh vrlo male.

Stranka ITN, voditelja tok-šou emisije i pop pevača Slavija Trifonova, tesno je pobedila na parlamentarnim izborima 11. jula, čime je okončana desetogodišnja dominacija premijera desnog centra Bojka Borisova.

Međutim, ITN je odustao pre dva dana od planova da vodi manjinsku vladu, nakon razlaza sa svojim potencijalnim saveznicima, dve male stranke koje se takolđe bore protiv korupcije.

Izbori su u julu u Bugarskoj održani pošto partija desnog centra bivšeg premijera Bojka Borisova Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) nije uspela da formira koaliciju nakon glasanja u aprilu.

Nakon julskih izbora pregovori sa drugim antikorupcijskim strankama bili su neuspešni i ITN je najpre odlučila da formira manjinsku vladu, da bi potom povukla taj predlog.

Predsednik Bugarske Rumen Radev bi mogao da pozove druge partije da formiraju vladu, ali je Trifonov, TV lice, satiričar i pevač bez iskustva u politici, već najavio da neće podržati nijednu opciju.

U ovom slučaju, to će značiti treće izbore u godini za Bugarsku koja je već mesecima u političkoj krizi nezapamćenoj od pada komunističkog režima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa