Evropa

Borisov bi posle 12 godina mogao da ode s vlasti, Trifonov predložio spisak ministara za ekspertsku Vladu Bugarske

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/07/2021

-

19:47

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Bugarskoj su u nedelju održani vanredni parlamentarni izbori, drugi za samo tri meseca, a na osnovu 98,92 odsto prebrojanih glasova Centralne izborne komisije partija "Ima takvih ljudi" je u blagoj prednosti u odnosu na koaliciju GERB-UDF.

Koalicija GERB-UDF, koja je bila sve vreme u tesnoj prednosti, sada je na drugom mestu sa 23,69 odsto osvojenih glasova. Partija "Ima takvih ljudi" je osvojila 23,91 odsto, a slede bugarski socijalisti sa 13,51.

Demokratska bugarska alijansa ima 12,56, a Pokret za prava i slobode 10,66.

Cenzus prelazi još i partija Usprotivi se! Mafija napolje sa 5,03 odsto, s obzirom da je prag za ulazak u parlament četiri odsto.

Prinstcreen YouTube/Slavi Trifonov & Ku-Ku Band / Слави и Ку-Ку Бенд

 

Trifonov odbacio mogućnost koalicije

Rezultat je na ovim izborima, prema trenutnim procenama, toliko tesan da je i dalje teško predvideti bilo kakav konačan ishod. "Radio Bugarska" navodi da bi zapravo glasovi iz inostranstva mogli konačno da odluče ko osvaja najviše glasova na ovim izborima.

Stanislav Slavi Trifonov, živopisni muzičar i televizijski voditelj sa svojom partijom "Ima takvih ljudi" prema prvim rezultatima bukvalno je rame uz rame sa strankom GERB dugogodišnjeg premijera Bojka Borisova.

U prvom javnom obraćanju Trifonov je odbacio formiranje koalicije. Kako je rekao, samostalno će prihvatiti mandat za formiranje vlade uz podršku još dve partije koje su prešle cenzus. Predložio je spisak ministara za ekspertsku vladu na čijem čelu će biti Nikolaj Vasilev, ekonomski stručnjak koji je od 2001. do 2009. u dva navrata bio u Vladi Bugarske.

S druge strane Bojko Borisov ne može da računa takođe na podršku socijalista i DPS, jer su oni ranije odbacili mogućnost koalicije sa njim. Iako je tesno dobio ove izbore, bar prema dosadašnjim rezultatima, verovatno će posle 12 godina otići sa vlasti.

Do izbora je i došlo nakon što nijedna od partija nije uspela da formira vladu nakon aprilskog glasanja – Trifonov je osvojio 17,4 odsto glasova i tako završio kao drugoplasirani iza stranke GERB, koju predvodi Borisov i koja je dobila 25,7 odsto glasova. Borisov nije mogao da obezbedi većinu, a Trifonov nije hteo ni da pokuša.

U prvom obraćanju medijima, Trifonov je odbacio mogućnost formiranja koalicije sa strankama GERB, BSP i DPS i naveo da će stranka koju on predvodi predstaviti samostalnu vladu. Za premijera je predložio Nikolaja Vasileva, koji je bio zamenik premijera i ministar ekonomije od 2001. do 2003, zamenik premijera i ministar saobraćaja i komunikacija od 2003. do 2005, te ministar državne administracije od 2005. do 2009. godine, prenosi portal actualno.com.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa