Evropa

Ključ budućnosti Bugarske u rukama TV zvezde Slavija Trifonova: Decenijama ismevao političare, a sada je jedan od njih

Komentari

Autor: Euronews Srbija/N.B.

12/07/2021

-

07:25

Ključ budućnosti Bugarske u rukama TV zvezde Slavija Trifonova: Decenijama ismevao političare, a sada je jedan od njih
Ključ budućnosti Bugarske u rukama TV zvezde Slavija Trifonova: Decenijama ismevao političare, a sada je jedan od njih - Copyright Wikipedia.org/Stelko12

veličina teksta

Aa Aa

Nakon ponovljenih izbora situacija u Bugarskoj nije nimalo jednostavnija, a kriza je po svemu sudeći produbljena. Stanislav Slavi Trifonov, živopisni muzičar i televizijski voditelj sa svojom partijom „Ima takvih ljudi“ prema prvim rezultatima bukvalno je rame uz rame sa strankom GERB dugogodišnjeg premijera Bojka Borisova

Do izbora je i došlo nakon što nijedna od partija nije uspela da formira vladu nakon aprilskog glasanja – Trifonov je osvojio 17,4 odsto glasova i tako završio kao drugoplasirani iza stranke GERB, koju predvodi Borisov i koja je dobila 25,7 odsto glasova. Borisov nije mogao da obezbedi većinu, a Trifonov nije hteo ni da pokuša.

Razlika na jučerašnjim izborima je sudeći po prvim rezultatima smanjena, a rezultati ponovljenog glasanja nedvosmisleno ukazuju na prekid dominacije Bojka Borisova koja duže od decenije dominira na bugarskoj političkoj sceni. Borisov je ne mestu premijera bio u tri mandata počev od 2009.

Nejasan program antisistemske stranke

Uprkos ovolikom broju glasova agenda Slavija Trifonova nije u potpunosti jasna. Izvesno je da se njegova antielitistička i antipopulistička partija zalaže za većinski izborni sistem, upola manje poslanika, direktan izbor republičkog tužioca i šefa policije. Javno se izjašnjava protiv korupcije uz tvrdnje da u Bugarskoj mafija ima svoju državu

Ipak, upadljivo je ćutao tokom prošlogodišnjih antikorucijskih protesta kojima je dao tek prećutnu podršku preko svojih TV kanala, a u prošlosti nije krio poznanstvo s osobama koje su povezivane s podzemljem. Izvesno je, pak, da je njegova straka jedna od onih koja je profitirala od protesta odnosno od tada iskazanog nezadovoljstva građana.

Njegov nacionalno-patriotski pristup je nesumnjiv – tako je uoči prethodnog glasanja u aprilu zbog pandemije održao koncert pod sloganom „Gde si ti, verna ljubavi prema zemlji?“ u praznoj sali. Dok su se iza muzičara smenjivale slike mesta važnih za bugarsku istoriju, umesto publike bilo je postavljeno na desetine zastava sa porukom „Sloboda ili smrt“, sloganom pokreta protiv osmanske vlasti u 19. veku.

 

Prvi intervju koji nije za društvene mreže dao je tak u maju, nakon prvih ovogodišnjih izbora za bugarske novine BNR i poručio da Bugarska mora da bude lojalan partner EU i NATO. Naveo je i da je emotivno povezan sa Rusijom „zbog žrtve koju je podnela za nas, ali sada je situacija drugačija“.

„Trenutno je Bugarska članica EU i NATO-a, ne možete biti član dve organizacije, morate biti pošten partner. Ne možete biti lojalni od ponedeljka do četvrtka, a od četvrtka do nedelje biti nešto drugo “, rekao je u prvom intervjuu koji je dao nakon uspeha na aprilskim izborima.

Iako su ga često svrstavali među konzervativce, poruke koje šalje su dvojake. Zagovarao je proevropske stavove, postavio pitanje da li EU treba transformisati u jedinstvenu državu i kritikovao anti-LGTB stavove mađarskog premijera Viktora Orbana, ali je odbacio je potencijalnu ratifikaciju takozvane Istanbulske konvencije o sprečavanju nasilja nad ženama i marginalizovanim grupama kao „nebitnu za društvo“.

„Levičari su poslednjih godina donosili desničarske odluke, desničarski - levičarski. Levo ili desno, nema veze. Za mene je ponašanje Ima takvih ljudi praktično“, poručio je.

Jedan od retkih intervjua dao je za Mond krajem juna kada je naveo da nije razgovarao sa lokalnim medijima jer ne veruje da u Bugarskoj postoji slobodna štampa i pozvao se na svoje 25 godišnje televizijsko iskustvo.

Kao političke ličnosti kojima se divi ukazao je na bivšu britansku premijerku Margaret Tačer, bivšeg američkog predsednika Ronalda Regana i sadašnjeg francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Ulazak u politiku

Veći deo karijere Trifonov ili, kako je u Bugarskoj poznat  – Slavi - je u svojoj noćnoj emisiji kritikovao i ismevao političare kroz sopstvene opaske i skečeve.

Njegove političke ambicije počele su da jačaju nakon 2016. kada je pokrenuo referendum o izbornim zakonima i finansiranju političkih partija.

Prinstcreen YouTube/Slavi Trifonov & Ku-Ku Band / Слави и Ку-Ку Бенд

 

 

Na referendumu su bila postavljena pitanja o promeni proporcionalnog sistema u većinski, o uvođenju obaveznog glasanja i smanjenja finansiranja stranaka na 50 evrocenti po glasu, što je značilo smanjenje čak 11 puta. Za je glasalo 2,5 miliona ljudi, ali je bilo potrebno još 12.000 glasova kako bi referendum uspeo. Rezultate je nazvao skandaloznim i sugerisao da su namerno sklonjene vreće sa glasovima.

Organizovao je i rijaliti kako bi regrutovao mlade buduće političare, a potom 2019. napravio stranku kojoj je dao ime po jednom od svojih albuma „Ima takvih ljudi“.

Svoju kampanju bazirao je na društvene mreže, a poruke je prenosio preko svojih TV kanala i nije učestvovao u TV debatama.

Nakon uspeha na prethodnim izborima održanim u aprilu kada je osvojio 17,4 odsto glasova i bio drugi po uspehu nije ni želeo da pokuša da formira vladu - kada je došao red da njegova stranka pokuša da formira vladu, za kandidata za premijera postavio je šahovskog velemajstora Antoanetu Stefanovu, samo da bi ona odmah vratila mandat.

Njegov izostanak u javnosti Borisov je koristio da bi ga nazivao kukavicom dok su njegovi sradnici poručivali – on ne želi moć za sebe već želi da vidi promene.

Uoči glasanja ove nedelje, Trifonov je najavio da se neće kandidovati za parlament i nagovestio da možda neće biti premijer ako njegova stranka bude u prilici da formira vladu.

Prethodna karijera

Njegova TV karijera počela je ranih devedesetih, nakon pada komunizma. Pridružio se potpuno studentskoj postavi "Ku-Ku", jednog od prvih političkih satiričnih  programa u postkomunističkoj Bugarskoj.

Usledila su dva nova TV formata, a potom i kasnonnoćni TV tok šou, koji je postao jedan od najglednaijh u Bugarskoj. Uključivala je i političke skečeve i osvrte na aktualnu situaciju. Koncepcija emisije Trifonova bila je da uvek kritikuje, pa čak i ismeva one koji su na vlasti i ukazuje na društvene probleme.

profimedia

 

 

Tokom gotov dve decenije ugostio je brojne javne ličnosti među kojima je i njegov najveći politički rival Bojko Borisov i predsednik Rumen Radev.

Među onima koji su bili njegovi gosti su i ovdašnje zvezde poput Svetlane Ražnatović koja je gostovala i sa svoje dvoje dece, ali i Lepa Brena.

Istovremeno izdao je i tridesetak albuma, a njegovi koncerti koji su uključivali gotovo sve žanrove – od folka do panka punili su arene širom Bugarske.

Diplomirao je na Bugarskoj nacionalnoj muzičkoj akademiji. Trenutno je direktor produkcijske mreže "Sedam, osam" koja ima licence za mnoge svetski slavne rijaliti šou-programe. Sa saradnicima je, pre dve godine, osnovao i privatnu televiziju.

Komentari (0)

Evropa