Evropa

Cena glasa u Bugarskoj 25 evra: Policija i tužilaštvo u borbi protiv kupovine glasova

Komentari

Autor: Tanjug

04/07/2021

-

19:08

Cena glasa u Bugarskoj 25 evra: Policija i tužilaštvo u borbi protiv kupovine glasova
Izbori u Bugarskoj - Copyright AP/Valenitna Petrova

veličina teksta

Aa Aa

Policija i tužilaštvo u Bugarskoj danas su odvojeno saopštili koje akcije su preduzeli protiv kupovine glasova krajem nedelje.

U Bugarskoj se 11. jula održavaju parlamentarni izbori, pošto na izborima 4. aprila nijedna stranka nije uspela da osvoji većinu dovoljnu za formiranje vlade.

Tužilaštvo je saopštilo da je jedan osumnjičeni trgovac glasovima uhapšen u severnom gradu Etropole i da su svedoci saslušavani pred sudijom, preneo je BTA.

On je optužen za kupovinu glasova putem šeme koja uključuje partijske agente.

Na osnovu slučaja Etropole, trenutna "cena" glasova u regionu je 50 leva (oko 25 evra).

Dan ranije, u glavnom gradu Sofiji i drugom po veličini gradu Plovdivu odvijala se policijska operacija protiv kupovine glasova, javile su bTV i drugi mediji.

Kako je navedeno u izveštaju, tri osobe su uhapšene i puštene nakon isteka pritvora od 24 sata.

Prema rečima zamenika regionalnog tužioca u Plovdivu Atanasu Ilievu, operacija u najvećem romskom naselju u Plovdiv u Stolipinovo, sprovedena je protiv ljudi umešanih u kupovinu glasova za opšte izbore održane 4. aprila.

U Plovdivu je policija pretresla kancelarije kompanije za izradu prozorskih okvira i tamo pronašla sveske sa ličnim podacima o preko 2.000 ljudi.

Vlasnik kompanije je uhapšen i pušten ubrzo nakon toga.

U Sofiji je policija identifikovala trgovca glasovima i otvorila pretkrivični postupak. Ni u jednom slučaju vlasti nisu saopštile za koje stranke je trgovano glasovima.

Ministar unutrašnjih poslova Bojko Raškov je izjavio da se operacija protiv kupovine glasova nastaviti sve do dana izbora, 11. aprila.

Komentari (0)

Evropa