Evropa

Parlamentarni izbori u Bugarskoj sve neizvesniji, stranka pevača Slavija Trifonova vodi u anketama

Komentari

Autor: Euornews Srbija

10/07/2021

-

11:09

Parlamentarni izbori u Bugarskoj sve neizvesniji, stranka pevača Slavija Trifonova vodi u anketama
Stanislav Trifonov - Copyright Prinstcreen YouTube/Slavi Trifonov & Ku-Ku Band / Слави и Ку-Ку Бенд

veličina teksta

Aa Aa

Približavaju se drugi parlamentarni izbori u Bugarskoj ove godine, a sasvim mlada partija "Ima takav narod" trenutno vodi u anketama i u poziciji je da izazove partiju "Građani za evropski razvoj Bugarske" (GERB) bivšeg premijera Bojka Borisova. "Ima takav narod" i njen lider, pevač i TV zabavljač, Slavi Trifonov očekuju da će im antiestablišment kampanja doneti dobar rezultat.


Posle odličnog rezultata na aprilskim izborima, "Ima takav narod" je u poziciji da osvoji još više glasova na sutrašnjim parlamentarnim izborima.

Ali, lider stranke Slavi Trifonov, pevač i TV zabavljač, zasad se kloni reflektora.

Pojavio se samo jednom i to pred studentima u gradu Plovdivu, a sa pristalicama uglavnom komunicira preko Fejsbuka.

Ovo su drugi izbori u samo tri meseca, nakon što su prvi put održani u aprilu, ali nijedna partija nije uspela da dobije potrebnu većinu glasova.

Šta je prethodilo izborima?

Masovni protesti koji pozivaju na ostavku sada već bivšeg premijera Bojka Borisova uzeli su većeg maha početkom leta 2020. godine, a demonstranti su tvrdili da je u zemlji raširena korupcija i oslabljena vladavina zakona.

Borisova su optuživali za favorizovanje oligarha i preduzeća bliskih njegovoj stranci, kao i za to da je sarađivao sa državnim tužiocem kako bi vršio pritisak na opozicione partije.

Borisov je negirao ove navode i pokušavao da smiri proteste. Prvo je izmenio sastav vlade, zatim predložio izmenu ustava i na kraju obećao da neće tražiti da ponovo postane premijer.

Šta se očekuje?

Prema istraživanju koje je sproveo "Alpha Research", najviše šansi za pobedu ima "Ima takav narod", pa im se predviđa 21.8% glasova, napram 21.5% koliko se predviđa da će imati GERB.

Socijalistička partija bi trebalo da bude treća, sa predviđenih 16,4% glasova.

Nju bi trebalo da prate Demokratska Bugarska - koalicija proreformskih liberalnih partija - i centristički Pokret za prava i slobode (MRF).

Najverovatnije će pobednički koaliciju činiti "Ima takav narod", "Demokratska Bugarska" i "Ustanite! Mafija, napolje", još jedan građanski pokret, rekla je za Euronews Vesela Černeva, direktorka bugarskog odseka Evropskog saveta za spoljne poslove.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa