Evropa

Prve procene rezultata izbora u Bugarskoj, stranka Borisova u tesnom vođstvu

Komentari

Autor: Euronews, Sofia Globe

11/07/2021

-

19:52

Prve procene rezultata izbora u Bugarskoj, stranka Borisova u tesnom vođstvu
Prve procene rezultata izbora u Bugarskoj, stranka Borisova u tesnom vođstvu - Copyright Tanjug/AP photo/Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Stranka GERB, bivšeg bugarskog premijera Borka Borisova, vodi na vanrednim parlamentarnim izborima, pokazuju podaci nekoliko istraživačkih agencija.

Izlazne ankete agencije "Alfa" pokazuju da je GERB u blagoj prednosti u odnosu na stranku "Ima takvih ljudi" (ITN) Slavija Trifonova. Naime, prema toj agenciji, kako prenosi "Sofia Globe", GERB ima 23,5 odsto glasova, dok ITN ima 22,3 odsto.

Ankete pokazuju da još četiri partije prelaze cenzus i mogle bi da osvoje mesta u parlamentu.

Slične rezultate donosi i Galup, koji takođe navodi da je u prednosti stranka nekadašnjeg premijera.

Agencija Galup navodi da je stranka GERB na oko 22,1 odsto, a nova opoziciona partija koju predvodi voditelj i muzičar Slavi Trifonov osvojila je između 21,5 i 22,3 odsto glasova na izborima, drugim za samo tri meseca.

Prema prvim rezultatima ove agencije, u 20 časova su glasovi raspodeljeni tako da GERB-SDS sa 22,1 odsto dobija 59 poslaničkih mandata. Sledeći ITN 58 mesta, a sledi BSP za Bugarsku su osvojili 15,1 odsto odnosno 41 mandat. Cenzus su prešle još tri stranke, a na ovim izborima je izlaznost bila oko 37 odsto.

Stranka GERB je dominirala na političkoj sceni Bugarske tokom poslednjih desetak godina, ali smatra se da neće osvojiti potrebnu većinu da samostalno formira vladu niti da oformi vladajuću koaliciju koja bi trebalo da zameni prelaznu administraciju nakon izbora održanih u aprilu, posle koje niko nije uspeo da oformi vladu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa