Evropa

Bugarska ide ka trećim izborima ove godine, partija šoumena Trifonova nije dala predlog za formiranje vlade

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/08/2021

-

12:52

Bugarska ide ka trećim izborima ove godine, partija šoumena Trifonova nije dala predlog za formiranje vlade
Bugarska ide ka trećim izborima ove godine, partija šoumena Trifonova nije dala predlog za formiranje vlade - Copyright Printscreen Facebook/Novini.bg

veličina teksta

Aa Aa

Bugarska ide prema novim parlamentarnim izborima nakon što partija Ima takvih ljudi (ITN) koja je osvojila tesnu pobedu na izborima održanim 11. jula nije uspela da formira vladu. Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora u Bugarskoj objavljeni su 13. jula kada je partija TV voditelja i šoumena Slavija Trifonova, prvi put u 12 godina pretekla stranku bivšeg premijera Bojka Borisova.

Partija ITN trebalo je da danas preda predlog svoje manjinske vlade na odobravanje parlamentu, ali je Trifonov u video poruci iz Sofije objavljenoj  juče izjavio da je njegova stranka odlučila da neće predložiti vladu nakon što su dve stranke, koje u svojim programima imaju borbu protiv korupcije, odbile da je podrže. Trifonov je naveo da to znači "da će biti novih izbora".

"Bez podrške protestnih stranaka - Demokratska Bugarska i "Ustani, Bugarska! Dolazimo!",  nećemo predložiti vladu", rekao je Trifonov u izjavi koja je uživo emitovana na njegovom nalogu na Fejsbuku.

 

 

Posle izbora 11. jula, na kojima je okončana politička dominacija bivšeg premijera Bojka Borisova, koja je trajala više od decenije, ITN je postala pojedinačno najjača stranka, ali sa samo 65 mesta u parlamentu koji broji 240 poslanika, zbog čega joj je bila potrebna podrška drugih stranaka.

ITN je tražila podršku dve male antikorupcijske stranke, koje smatra saveznicima. ITN se, pre izbora, obavezala da će reformisati pravosuđe i boriti se protiv korupcije.

Euronews/Ljiljana Pavlović

Izbori u Bugarskoj

 

Izbori su u julu u Bugarskoj održani pošto partija desnog centra bivšeg premijera Bojka Borisova Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) nije uspela da formira koaliciju nakon glasanja u aprilu.

Nakon julskih izbora pregovori sa drugim antikorupcijskim strankama bili su neuspešni i ITN je najpre odlučila da formira manjinsku vladu, da bi potom povukla taj predlog.

Predsednik Bugarske Rumen Radev bi mogao da pozove druge partije da formiraju vladu, ali je Trifonov, TV lice, satiričar i pevač bez iskustva u politici, već najavio da neće podržati nijednu opciju.

U ovom slučaju, to će značiti treće izbore u godini za Bugarsku koja je već mesecima u političkoj krizi nezapamćenoj od pada komunističkog režima.

Tanjug/AP/Olivier Hoslet

Rumen Radev

 

Naredni parlamentarni izbori mogli bi se poklopiti sa predsedničkim koji su zakazani za jesen.

Predsednik Radev kao vatreni protivnik Borisova, kandidovaće se za novi mandat i dobiće podršku partije Imatakvih ljudi, najavio je Trifonov juerašnjoj izjavi.

Partija Građani za evropski razvoj Bugarske, Borisova ima  63 poslanička mesta u parlamentu je ranije je najavila da neće pokušati da formira vladu. Ostale stranke nemaju dovoljno poslaničkih mandata kako bi mogle da daju svoje predloge za formiranje vlade.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa