Evropa

Poslednja šansa za formiranje vlade u Bugarskoj, predsednik predao mandat socijalistima

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BTA

27/08/2021

-

10:23

Poslednja šansa za formiranje vlade u Bugarskoj, predsednik predao mandat socijalistima
Poslednja šansa za formiranje vlade u Bugarskoj, predsednik predao mandat socijalistima - Copyright Tanjug/AP/Olivier Hoslet

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Bugarske Rumen Radev predao je danas i treći put mandat za formiranje vlade Bugarskoj socijalističkoj partiji (BSP), koja je treća po veličini poslanička grupa u Narodnoj skupštini. Ovo je poslednja šansa za ovaj parlament da pokuša da formira vladu nakon što druge dve najveće grupe "Ima takvih ljudi" i GERB to nisu učinile, javlja agencija BTA.

Za razliku od prethodna dva mandata, treći se predstavlja parlamentarnoj grupi kako bi im se dalo više vremena za razgovore sa drugim političkim snagama.

Iz stranke "Ima takvih ljudi" kažu da će se kloniti bilo kakvih razgovora o vladi, a Demokratska Bugarska je obećala da neće podržati vladu koja ima socijalistički mandat.

Ukoliko ni ovaj pokušaj ne uspe, što analitičari smatraju verovatnim, predsednik mora da raspusti Narodnu skupštinu, imenuje privremenu vladu i zakaže još jedne vanredne parlamentarne izbore. Prethodni 45. saziv Narodne skupštine raspušten je iz istog razloga.

Da podsetimo, "Ima takvih ljudi" je početkom avgusta odlučila da ne predlaže vladu nakon što su druge dve antikorupcijske partije partije rekle da je neće podržati. Sličnu odluku kasnije je doneo i GERB.

Pre nego što je vratio mandat Radevu, kandidat GERB-a za premijera Danijel Mitov, predstavio je novinarima potencijalnu listu ministara "kako bi ljudi mogli da vide razlike i potencijal stranke".

Parlamentarni izbori u Bugarskoj održani su prvobitno 4. aprila. Oni su i tada rezultirali zastojem u parlamentu koji nije uspeo da sastavi vladu, primoravši Radeva da imenuje privremeni kabinet koji je vodio Bugarsku do izbora u julu.

Potom su 11. jula održani naredni izbori, a nakon velike neizvesnosti tesnu pobedu je odnela partija "Ima takvih ljudi" voditelja tok-šou emisije i pop pevača Slavija Trifonova. 

Naredni parlamentarni izbori koji su sve izgledniji mogli bi se poklopiti sa predsedničkim koji su zakazani za jesen.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa