Evropa

Bugari treći put na biralištima ove godine: Predsednički i parlamentarni izbori u susedstvu

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

14/11/2021

-

08:42

Bugari treći put na biralištima ove godine:  Predsednički i parlamentarni izbori u susedstvu
Bugari treći put na biralištima ove godine: Predsednički i parlamentarni izbori u susedstvu - Copyright EPA/VASSIL DONEV, Tanjug AP/Giannis Papanikos

veličina teksta

Aa Aa

U Bugarskoj se danas održavaju treći ovogodišnji parlamentarni izbori, a birači će glasati i za predsednika države.

U Bugarskoj od aprila vlada politička neizvesnost kada su izbori okončali decenijsku vladavinu premijera Bojka Borisova (62) i njegove stranke desnog centra GERB posle masovnih prošlogodišnjih protesta protiv korupcije, navodi Rojters.

Poslednje ankete pred glasanje pokazuju da GERB ima podšku oko 24 odsto birača, što znači da će biti najveća stranka u parlamentu.

Međutim, malo je verovatno da će uspeti da pronađe saveznike za stvaranje vladajuće koalicije, kažu analitičari.

Smatra se da nova centristička partija koja se zalaže za "nultu korupciju", a koju su osnovala dva bivša privremena ministra školovana na Harvardu, ima najveće šanse da vodi razgovore o novoj administraciji sa još dve antikorupcijske frakcije i socijalistima.

Partija nazvana "Nastavljamo promene", izgleda da je izjednačena sa socijalistima za drugu poziciju, obe sa podrškom od oko 15-16 odsto.

Političke razlike i rivalstvo sprečili su protivnike Borisova, takozvane stranke promene, da formiraju vladajuću koaliciju nakon aprilskih izbora, a potom i posle julskih izbora.

Istraživanja javnog mnjenja ukazuju na još jedan neizvestan rezultat koji bi mogao da uspori napore da se zemlja izbori sa visokim cenama energije, skokom broja novozaraženih kovidom-19 i široko rasprostranjenom korupcijom.

Danas će biti održani i izbori za uglavnom ceremonijalnu funkciju predsednika Bugarske.

Ankete pokazuju da sadašnji predsednik Rumen Radev (58) ima šanse da ponovo pobedi na izborima za drugi petogodišnji mandat, nakon verovatnog drugog kruga zakazanog za 21. novembra.

Još jedan neuspeh u razbijanju dugotrajnog političkog ćorsokaka i formiranja funkcionalnog kabineta u najsiromašnijoj državi članici Evropske unije (EU) takođe bi mogao potencijalno da uspori planove da Bugarska usvoji evro kao valutu do 2024. godine, ocenjuje Rojters.

Ovi treći po redu parlamentarni izbori u Bugarskoj za samo nekoliko meseci svojevrstan su presedan s obzirom na to da se zemlja nikada pre nije našla u tako komplikovanoj političkoj situaciji.

Parlamentarni izbori u Bugarskoj održani su prvobitno 4. aprila. Oni su tada rezultirali zastojem u parlamentu koji nije uspeo da sastavi vladu, primoravši predsednika Rumena Radeva da imenuje privremeni kabinet koji je vodio Bugarsku do izbora u julu.

Naredni izbori održani su 11. jula, a nakon velike neizvesnosti tesnu pobedu je odnela partija "Ima takvih ljudi" voditelja tok-šou emisije i pop pevača Slavija Trifonova. Ni tada nije došlo do formiranja vlade, te je za 14. novembar zakazano novo glasanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa