Evropa

Drvene puške i gumeni noževi: Sve više kampova za vojnu obuku Ukrajinaca koji strahuju od sukoba s Rusijom

Komentari

Autor: Euronews

15/12/2021

-

22:32

Drvene puške i gumeni noževi: Sve više kampova za vojnu obuku Ukrajinaca koji strahuju od sukoba s Rusijom
Drvene puške i gumeni noževi: Sve više kampova za vojnu obuku Ukrajinaca koji strahuju od sukoba s Rusijom - Copyright Emil Filtenborg

veličina teksta

Aa Aa

Naoružani lažnim drvenim jurišnim puškama i gumenim noževima, grupa od oko 30 Ukrajinaca okuplja se u šumi na periferiji Kijeva. Sve vreme uzvikuju "Slava Ukrajini" lupajući se šakom u prsa pre početka obuke, čiji je fokus rukovanje oružjem i napad na neprijatelje.

Ovu obuku organizuje organizacija "Total Resistens" za sve one koji žele da nauče da se brane u slučaju da dođe do ruske invazije. Inače, tenzije između Moskve i Rusije rastu poslednjih nedelja, naročito nakon što je Rusija postavila blizu 92.000 vojnika u blizini ukrajinske granice. Moskva je anektirala Krim 2014. godine i podržala separatiste u istočnoj Ukrajini što je izazvalo rat u kojem je poginulo više od 13.000 ljudi. 

Emil Filtenborg

 

 

Ipak, neki Ukrajinci strahuju da će tvrdnje o gomilanju ruskih trupa izazvati novo razbuktavanje sukoba u istočnoj Ukrajini. To znači da su obuke poput one koju vodi "Total Resistanc" postale češće i dostupnije. One su zapravo počele ranije ove godine kada je došlo do sličnog gomilanja ruskih trupa u blizini granice. 

"Želimo da pomognemo Ukrajincima da budu spremni da se zaštite", kaže za Euronews Andrej Rekun, vođa ove organizacije. 

On iz daljine posmatra ove obuke i kao vojni veteran koriguje učesnike ukoliko se za to ukaže potreba. Kaže da su svi dobrodošli u ovu organizaciju.

Jedan od učesnika je i Saša (35) koji se inače bavi borilačkim veštinama. Sa njim su na treninzima i njegov prijatelj Sergej i njegov devetogodišnji sin. 

Emil Filtenborg

 

 

"Većina misli da je rat negde daleko, a ne ovde. Mislim da je to pogrešno. Ovo može da eskalira. Važno je da znamo da se branimo ako dođe do napada", kaže Saša.

Euronews je takođe bio i u kontaktu sa krajnje desničarskm organizacijom "Tradicija i poredak" koja sebe opisuje kao konzervativni pokret. Njen lider Bohdan Kohdankovski kaže da i oni takođe obučavaju ljude da reaguju ako do invazije dođe.

"Spremamo se za borbu u šumi i van gradova. Moramo da budemo spremni ako dođe do eskalacije. Obučavamo ljude da se brane", kaže on.

Sa druge strane Fedorečenko Kujtujev sa katedre za sociologiju kaže da je procenat Ukrajinaca koji pozitivno gledaju na Rusiju pao sa 80 odsto, koliko je bilo 2008. godine, na 30 odso u 2015. godini. Oslanjajući se na druga istraživanja, kaže da ona variraju od regiona do regiona. 

"Znam da koristim snajper"

U okolini Kijeva nije teško pronaći ljude koji za sve krive ruskog predsednika Vladimira Putina. Sergej Kuzmenko (27) je lokalni zanatlija i za Euronews kaže da ruski narod za njega ne predstavlja problem.

"Ovo je samo politika. Zaista nemam ništa proti Rusa, ali ne volim Putina. On je problem", kaže Kuzmenko.

Emil Filtenborg

 

 

Milkola (68) je novinaru Euronew-a na autobuskoj stanici rekao smatra da Putin sebe zamišlja kao cara i da koristi nestabilnost u Ukrajini za ličnu korist.

"Ono što se dešava je začikavanje sa obe strane. Putin je već zauzeo Krim i delove Donbasa. Američka upozorenja su smešna. Ništa se neće desiti. Međutim, ukoliko do rata dođe biću spreman. Znam da koristim snajper", kaže on.

 

Komentari (0)

Evropa