Evropa

Od blogera i aktiviste do zatvorenika u Belorusiji: Ko je Sergej Tihanovski koji je osuđen na 18 godina zatvora?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, DW, AFP, Tanjug

15/12/2021

-

19:55

Od blogera i aktiviste do zatvorenika u Belorusiji: Ko je Sergej Tihanovski koji je osuđen na 18 godina zatvora?
Od blogera i aktiviste do zatvorenika u Belorusiji: Ko je Sergej Tihanovski koji je osuđen na 18 godina zatvora? - Copyright AP/Mindaugas Kulbis

veličina teksta

Aa Aa

Sergej Tihanovski, suprug liderke beloruske opozicije Svetlane Tihanovske, za kratko vreme prešao je put od slobodnog čoveka, aktiviste i blogera, do zatvorenika optuženog za podsticanje nasilja i mržnje.

Nakon što je 18 meseci proveo u pritvoru, Tihanovski je, zajedno sa još nekoliko aktivista, u utorak osuđen na višegodišnje zatvorske kazne. On će sada 18 godina morati da provede iza rešetaka nakon što je zatvoren u maju 2020. godine dok se pripremao da se kandiduje na predsedničkim izborima održanim u avgustu.

Ovaj potez beloruskih vlasti samo je jedan u nizu koji je budnim okom praćen sa Zapada, a Sjedinjene Američke Države osudile su presudu i navele da je ona "politički motivisana" i pozivaju Lukašenka da prestane sa "progonom političkih protivnika".

Ko je Sergej Tihanovski?

Kako piše Dojče vele, pojava Tihanovskog na beloruskoj političkoj sceni u proleće 2020. godine bila je iznenađenje za mnoge. O njemu se u medijima govorilo kroz njegov kanal "Zemlja za život" u kom je najavio da planira da se kandiduje na predsedničkim izborima koji su održani 9. avgusta te godine.

Ovaj četrdesetogodišnjak sebe je opisivao kao "preduzetnika i blogera", a do trenutka njegovog hapšenja imao je oko 140.000 pratilaca. Taj broj je potom skočio na više od 300.000.

Tihanovski se, međutim, nije kandidovao na izborima. Centralna izborna komisija odbila je da prihvati dokumente, a u vreme registracije on se zapravo nalazio u pritvoru zbog učešća na protestima održanim u decembru 2019. godine. Tada je na javnu pozornicu izašla njegova supruga Svetlana Tihanovska koja se kandidovala umesto njega.

Iako je imala nameru da tu ulogu obavi samo protokolarno, da se susreće sa Belorusima umesto muža, postala je zapravo lider prodemokratskih snaga u Belorusiji i jedini stvarni rival predsedniku Aleksandru Lukašenku posle duže vremena. Iako je mnogi smatraju i pravom pobednicom tih izbora, masovni protesti i situacija u zemlji nakon što je Lukašenko proglasio još jednu pobedu naterali su je u egzil.

Tihanovski je, inače, na slobodu pušten u maju 2020. godine. Tada je svega nedelju dana učestvovao u kampanji svoje supruge, međutim, na jednom takvom događaju uhapšen je zajedno sa drugim predstavnicima opozicije i optužen sa korišćenje društvenih mreža za pozovanje na pobunu.

Tanjug AP/Sergei Kholodilin/BelTA via AP

 

U utorak je Tihanovski postao jedan od šestorice muškaraca kojima je od juna suđeno iza zatvorenih vrata i koji su optuženi za pripremu "masovnih nereda" i "izazivanje mržnje".

Mikola Statkevič (65), bivši predsednički kandidat koji je proveo nekoliko godina u zatvoru osuđen je na 14 godina zatvora. Artion Sakov i Dmitrij Popov, koji su bili deo tima Tihanovskog, osuđeni su na 16 godina zatvora, Vladimir Tsiganovič, jutjuber i Igor Losik (29) opozicioni novinar, osuđeni su na 15 godina zatvorske kazne.

Nekoliko sati pre izricanja presude, Svetlana Tihanovska je suđenje svom suprugu nazvala "nezakonitim postupkom koji se ne sme tolerisati".

"Komentarišući takozvanu presudu, postavljam sebi samo jedno pitanje: Šta da učinim s ovom vešću? Nastaviću da branim osobu koju volim i koja je postala lider milionima Belorusa. Pokušaću da uradim nešto veoma teško, možda i nemoguće, kako bi približila trenutak kada ćemo Sergeja videti u novoj Belorusiji", rekla je ona u video poruci.

Tanjug AP/Sergei Kholodilin/BelTA via AP

 

Podsetimo, Evropska unija i SAD su prošlogodišnje izbore označile kao lažne i uvele sankcije visokim beloruskim zvaničnicma zbog nasilne represije masovnih prodemokratskih demonstracija koje su usledile nakon izbora. Čak 30.000 ljudi je navodno uhapšeno tokom protesta, a neki su tvrdili da su izloženi torturi. Režim se takođe obračunavao sa nezavisnim medijima i neprofitnim organizacijama nazivajući ih "ekstremističkim" organizacijama, naređujući njihovo zatvaranje.

Prema podacima NVO Viasna, u Belorusiji trenutno ima 920 političkih zatvorenika. Brisel, Vašington i druge zapadne zemlje uvele su još jedan niz sankcija protiv beloruskih pojedinaca i entiteta ranije ovog meseca zbog migrantske krize na beloruskoj granici. Oni optužuju Minsk da je orkestrirao krizu tako što je namammio ljude iz uglavnom bliskoistonih zemalja pod lažnim obećanjem da će zatim moći da pređu u zemlje članice EU - Poljsku, Litvaniju i Letoniju.

Američki državni sekretar Entoni Blinken apelovao je, povodom presude,  na predsednika Aleksandra Lukašenka da prekine sa progonom političkih protivnika u Belorusiji.

"Ponavljamo naš poziv Lukašenkovom režimu da prekine progon pripadnika civilnog društva, nezavisnih medija, političke opozicije, sportista, studenata, pravnih stručnjaka i drugih Belorusa", poručio je Blinken u saopštenju, prenosi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa