Fokus

SAD: Presuda beloruskom opozicionaru Tihanovskom politički motivisana

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2021

-

19:04

SAD: Presuda beloruskom opozicionaru Tihanovskom politički motivisana
Tanjug AP/Sergei Grits - Copyright Tanjug AP/Sergei Grits

veličina teksta

Aa Aa

SAD osuđuju današnje "politički motivisane" presude beloruskom opozicionaru Sergeju Tihanovskom i drugima u sudskim postupcima koji nisu u skladu sa vladavinom prava, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

On je takođe apelovao na predsednika Aleksandra Lukašenka da prekine sa progonom političkih protivnika u Belorusiji.

"Ponavljamo naš poziv Lukašenkovom režimu da prekine progon pripadnika civilnog društva, nezavisnih medija, političke opozicije, sportista, studenata, pravnih stručnjaka i drugih Belorusa", poručio je Blinken u saopštenju, prenosi Rojters.

Sergej Tihanovski, suprug beloruske opozicione političarke Svetlane Tihanovske, osuđen je danas na 18 godina zatvora zbog organizovanja masovnih nemira i izazivanja mržnje, javila je zvanična beloruska novinska agencija Belta.

Zajedno sa njim suđeno je i petorici opozicionih aktivista koji su osuđeni na zatvorske kazne od 14 do 16 godina, preneo je Rojters.

Tihanovski je zatvoren u maju 2020. godine dok se pripremao da bude protivkandidat Lukašenku na predsedničckim izborima u avgustu te godine.

Njegova supruga Svetlana Tihanovska kandidovala se umesto njega na izborima, što je kasnije dovelo do višemesecnih masovnih protesta, jer je Lukašenko proglasio ubedljivu pobedu, a opozicija ga optužila za lažiranje izbornih rezultata.

Tanjug AP/Sergei Kholodilin/BelTA via AP

 

Nekoliko sati pre izricanja presude Svetlana Tihanovska je suđenje svom suprugu nazvala "nezakonitim postupkom koji se ne sme tolerisati".

"Komentarišući takozvanu presudu, postavljam sebi samo jedno pitanje: Šta da učinim s ovom vešću? Nastaviću da branim osobu koju volim i koja je postala lider milionima Belorusa. Pokušaću da uradim nešto veoma teško, možda i nemoguće, kako bi približila trenutak kada ćemo Sergeja videti u novoj Belorusiji", rekla je ona u video poruci.

Svetlana Tihanovska je pobegla u susednu Litvaniju kako bi izbegla progon tokom gušenja protesta posle izbora i od tada je postala istaknuta političarka koja se upoznala sa brojnim zapadnim liderima.

Sergej Tihanovski je već proveo 20 meseci u zatvoru, a njegovo suđenje je bilo zatvoreno za javnost. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet