Evropa

"Ubistvo po državnom nalogu": Dvojica ruskih diplomata proterana iz Nemačke, ruski ambasador pozvan na razgovor

Komentari

Autor: Tanjug, DW

15/12/2021

-

18:50

"Ubistvo po državnom nalogu": Dvojica ruskih diplomata proterana iz Nemačke, ruski ambasador pozvan na razgovor
EPA/ZURAB KURTSIKIDZE - Copyright EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

veličina teksta

Aa Aa

Berlin je dvojicu službenika ruske ambasade proglasio personama non grata zbog slučaja ubistva gruzijskog državljanina Zelimkana Kangošvilija, izjavila je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

"Ovo ubistvo po državnom nalogu, kako je danas utvrdio sud, predstavlja teško kršenje nemačkog zakona i suvereniteta Nemačke. Zbog toga smo pozvali ruskog ambasadora na razgovor", rekla je ona novinarima, prenose RIA Novosti.

"Ovo treba da bude zasnovano na međunarodnom pravu i međusobnom poštovanju", dodala je Berbok i dodala da je takođe je razgovarala sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim i istakla da Berlin "želi i treba" da ima otovren i iskren dijalog sa Moskvom. 

Podsetimo, Vrhovni sud u Berlinu je ranije proglasio državljanina Rusije Vadima Sokolova (Krasikova) krivim za ubistvo Kangošvilija i osudio ga na doživotni zatvor. Kako je saopštilo nemačko tužilaštvo, zločin je počinjen po nalogu "ruske vlade", a odbrana je insistirala da za tvrdnje tužilaštva nema dovoljno dokaza.

Komentarišući presudu, Moskva je rekla da je to "poliitčka odluka" koja je pospešena "opštim antiruskim raspoloženjem", a umešanost Rusije u ceo slučaj okarakterisan je kao apsurdan.

"Ova presuda za nas je pristrasna, politički motivisana i pogoršava već dovoljno teške odnose Rusije i Nemačke", rekao je ruski ambasador u Berlinu Sergej Nečaev i dodao da "ova odlka neće proći bez ruskog odgovora", prenosi DW.

Ko je bio meta?

Inače, žrtvu su ruske bezbednosne službe okarakterisale kao teroristu - on je optužen da se borio kao pobunjenik protiv ruskih snaga u Čečeniji, a kasnije i da je bio umešan u bombaški napad na moskovski metro.

"Najkasnije u junu 2019. godine državni organi centralne vlade Ruske Fedeeracije doneli su odluku da se on likvidira u Berlinu", rekao je sudija Olaf Arnoldi koji je takođe primetio da žrtva "nije baratala oružjem od 2008. godine".

"Ovo nije samo akt samoodbrane Rusije. Ovo je bio isključivo državni terorizam", rekao je Arnoldi.

Šta se tačno dogodilo?

Krasikov je osuđen da je ubistvo izvršio na biciklu tako što je prišao žrtvi i izvukao pištolj Glock 26 sa prigušivačem i ispalio dva hica u žrtvu. Kada je on pao na zemlju, Krasikov mu je pucao u glavu i pobegao na biciklu. Muškarac je preminuo na licu mesta, ali svedoci su jako brzo reagovali, pirjavili zločin i on je brzo uhapšen.

Nemački ronioci su kasnije pronašli oružje kojim je izvršeno ubistvo, periku i bicikl koje je Krasikov koristio. Zločin se dogodio nedaleko do zgrade nemačkog Bundestaga. Slučaj je na jako brzo postao poznat kao "ubistvo u Tiergartenu", po parku Klajner Trigarten u Berlinu.

 

Komentari (0)

Evropa