Evropa

Nemačka vlada tvrdi da odluka o odlaganju dozvole za gasovod Severni tok 2 - nije politički vođena

Komentari

Autor: Tanjug

17/12/2021

-

13:56

Nemačka vlada tvrdi da odluka o odlaganju dozvole za gasovod Severni tok 2 - nije politički vođena
Severni tok 2 - Copyright EPA/CLEMENS BILAN

veličina teksta

Aa Aa

Portparol nemačke vlade Štefen Hebeštrajt izjavio je danas da odluka o odlaganju dozvole za gasovod Severni tok 2 nije politički vođena. On je rekao da su odluku o tome da se ne odobri puštanje gasovoda u rad doneli nadležni organi, prenosi Rojters.

Nemački energetski regulator, Bundesnecagentura, u novembru je obustavio proces sertifikacije tog gasovoda, navodeći da konzorcijum, s kompanijom Severni tok 2 AG sa sedištem u Švajcarskoj, mora prethodno da osnuje nemačku podružnicu kako bi bio u skladu sa evropskim energetskim propisima.

Ovo telo je u četvrtak saopštilo da ne očekuje da će odluka o tome da li da dozvoli pokretanje gasovoda biti doneta u prvoj polovini sledeće godine. Rojters prenosi da je i portparol nemačkog Ministarstva ekonomije izjavio danas da gas iz tog gasovoda neće biti u prodaji u januaru, jer još nije odobreno njegovo puštaje u rad, dodajući da zalihe gasa u skladištiima i dalje garantuju sigurnost snabdevanja.

Šef komiteta za energetiku u Donjem domu ruskog parlamenta rekao je ranije da je veoma siguran da će u januaru početi transport gasa gasovodom Severni tok 2, navodi britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa