Evropa

Bliski saradnik Viktora Orbana umešan u veliki korupcijski skandal

Komentari

Autor: Jutarnji

17/12/2021

-

23:19

Bliski saradnik Viktora Orbana umešan u veliki korupcijski skandal
Pal Volner - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Mađarskoj gotovo nitko nikada iz bliskog kruga premijera Viktora Orbana nije dosad upadao u nevolje zbog korupcije. Međutim, sada se dogodilo upravo to. Početkom sedmice parlament je oduzeo imunitet zastupniku Palu Volneru. Nepunih sedam dana pre toga je državni sekretar i zamenik ministra pravosuđa iz redova vladajuće stranke Fides, podneo ostavku. I to nakon objave državnog tužilaštva  da je protiv ovog političara pokrenulo postupak zbog sumnje u korupciju, piše Dojče Vele.

Novac za atraktivna radna mesta

Sumnja se da je Volner na svom položaju, na kojem je odlučivao i o imenovanju novih sudskih izvršitelja, za pomaganje pri izboru redovno primao iznose između 5.500 i 13.800 evra. U procesu je sudelovao i predsednik sektora za sudske izvršitelje Gjors Šadl koji je Volneru slao novac i imena onih koji su trebali da budu izabrani.

Ta praksa je bila izuzetno unosna: Volner je tokom godina tako zaradio oko 230.000 eura, a Šadl preko 2,2 miliona. Mito je plaćan i za ostala atraktivna radna mesta, a Volner i Šadl su se nalazili u restoranima i garažama, isplate su se uglavnom vršile jednom mesečno.

Funkcija sudskih izvršitelja je reformisana 2015. nakon brojnih pritužbi na njihov rad. Od tada je pravni fakultet uslov za dobijanje ovog atraktivnog položaja u javnoj službi.

Šadl i njegova supruga su još početkom decembra uhapšeni u budimpeštanskoj vazdušnoj luci uoči leta za Dubai. Od tada on, zajedno s još pet ostalih optuženih u ovoj aferi, sedi u istražnom zatvoru. Jedan od njih je, kako pišu mađarski mediji, već svedočio protiv Volnera.

Posebno je loše za vladajuću garnituru činjenica da  Volner nije bio samo jedan od ključnih zvaničnika u pravosuđu nego i jedan od važnijih stratega u Fidesu, stranci premijera Viktora Orbana. Kao predstavnik ove stranke za severnu mađarsku regiju Komarom-Estergom ovaj pravnik je važna karika u Orbanovom lancu političke moći u Mađarskoj. Orban i on se znaju još sa studija prava u Budimpešti.

Tanjug/AP/Szilard Koszticsak/MTI

 

"Slučaj Volner je vrlo neuzgodan za Orbanovu vladu", kaže Andras Biro-Nagi, direktor Policy Solutions. Najvažnija tema glavnog Orbanovog protivnika, opozicionog kandidata Petera Marki-Zaja je, kako za Dojče vele kaže Biro-Nagi, borba protiv korupcije.

Volnerov slučaj pokazuje da je Fides izgradio visokorazvijenu mrežu korupcije koja u međuvremenu čvrsto u rukama drži sve pore javnog života u Mađarskoj, piše Dojče Vele.

Orban naprotiv želi da dokaže kako je Volner radio na svoju ruku i kako čitav slučaj s Fidesom nema veze.

Međutim, čak i sam početak istrage u slučaju Volnera za mnoge posmatrače u Mađarskoj graniči se s čudom. Državno tužilaštvo u mnogim slučajevima kada su novinari otkrivali korumpirane političare nije pronalazilo razlog za pokretanje istrage.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa