Evropa

Italija razmatra nove korona mere za praznike, i vakcinisani će morati da pokažu negativan test

Komentari

Autor: Tanjug

19/12/2021

-

14:02

Italija razmatra nove korona mere za praznike, i vakcinisani će morati da pokažu negativan test
AP/Luca Bruno - Copyright AP/Luca Bruno

veličina teksta

Aa Aa

Italijanska vlada razmatra nove anti-kovid mere kako bi izbegla porast broja slučajeva koronavirusa tokom predstojećeg prazničnog perioda, izvestili su danas italijanski mediji.

Dnevni list "Korijere dela Sera" piše da bi premijer Mario Dragi, posle sastanka sa ministrima koji treba da bude održan 23. decembra, mogao da proglasi pravilo gde će svi vakcinisani građani morati da imaju negativan test na kovid za pristup mestima sa velikim brojem ljudi, uključujući diskoteke i stadione, preneo je Rojters.

Prema toj odredbi, negativni testovi bi takođe bili potrebni za ulazak u bioskope i pozorišta, a uvelo bi se i obavezno pravilo nošenja maski na otvorenom.

Kako navodi Rojters, prema sadašnjim pravilima, ljudi koji su vakcinisani ili su se nedavno oporavili od virusa, imaju pristup zatvorenim prostorima u barovima i restoranima, muzejima, bioskopima, klubovima i sportskim događajima.

"Neke mere, poput obaveznih maski na otvorenom...mogle bi da budu preduzete uskoro", rekao je jedan od savetnika Vlade, Franko Lokateli.

Korijere dela Sera navodi da je u zemlji već obavezna vakcinacija za zdravstvene radnike, školsko osoblje, policiju i vojsku, a da bi od januara ova odredba mogla da se proširi i na sve radnike.

Nacionalni zdravstveni institut (ISS) saopštio je u subotu da se omikron soj brzo širi u Italiji, sa novim slučajevima koji su identifikovani na severu i jugu zemlje. Do sada su identifikovana ukupno 84 omikron slučaja korona virusa.

Ranije ove nedelje, Rim je produžio vanredno stanje do 31. marta zbog korona virusa i doneo odluku da svi posetioci iz zemalja Evropske unije moraju da se testiraju na virus pre ulaska, navodi britanska agencija. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa