Evropa

Turska policija na granicama sa Srbijom i Rumunijom - novi pokušaj Mađarske da se obračuna s ilegalnim migrantima

Komentari

Autor: Tanjug, Daily Sabah

21/12/2021

-

17:53

Turska policija na granicama sa Srbijom i Rumunijom - novi pokušaj Mađarske da se obračuna s ilegalnim migrantima
Turska policija na granicama sa Srbijom i Rumunijom - novi pokušaj Mađarske da se obračuna s ilegalnim migrantima - Copyright AP/ Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Turska policija počeće da dežura na granici Mađarske sa Srbijom i Rumunijom, predviđeno je sporazumom o saradnji policijskih snaga na mađarskim granicama, koji su potpisali ministri unutrašnjih poslova Turske i Mađarske.

Nakon potpisivanja sporazuma u petak, ministar unutrašnjih poslova Šandor Pinter i njegov turski kolega Sulejman Sojlu dočekali su policajce dve zemlje koji će činiti zajedničke jedinice, a mađarsko ministarstvo je saopštilo da će 50 turskih policajaca biti raspoređeno na prelazima Rezke i Nagilak na granici sa Srbijom i Rumunijom.

Pinter je izjavio da su razgovori o graničnoj saradnji počeli u novembru na međuvladinom sastanku mađarsko-turskog saveta za stratešku saradnju na visokom nivou.

Dva ministra tada su se saglasila da je zaustavljanje ilegalne migracije, borba protiv krijumčarenja ljudi i jačanje granične bezbednosti zajednička dužnost i s tim vezi Sojlu je predložio da se pošalju turske jedinice koje bi sarađivale na mađarskim granicama, navodi mađarsko ministarstvo u saopštenju.

Prema sporazumu Mađarska i Turska će takođe razmeniti tehnička znanja o borbi protiv sajber kriminala i zločina povezanih sa drogom, a Pinter je zahvalio turskom ministru unutrašnjih poslova na pomoći na očuvanju mađarske i evropske bezbednosti.

Ističući da pandemija, migracija i energetika predstavljaju probleme na globalnom nivou, Sojlu je rekao da postoje i regionalni problemi koji se tiču svih.

"Nažalost, suočavamo se sa prekograničnim zločinima kao što su terorizam, trgovina drogom i sajber kriminal", rekao je Sojlu, preneo je "Daily sabah".

Iskustvo turskih policajaca

Mađarska je zemlja koja se nalazi na obodu EU, te se suočava godinama sa velikim prilivom migranata. Kako se Turska i prethodnih godina takođe borila protiv talasa ilegalnih migranata,  mađarski policajci moći će da iskoriste upravo iskustvo turskih kolega u rešavanju problema ilegalnih migracija, kakvih je bilo na istoku turske.

Pomoć turskih policajaca, prema mišljenju zvaničnika, mogla bi da doprinese razotkrivanju ilegalnih migranata i njihovom hapšenju, a saradnja će takođe podstaći borbu protiv prekograničnog kriminala.

AP/ Darko Vojinović

 

Kako je napomenuo ministar Sojlu, Turska je učestvovala u sličnoj akciji sa srpskim vlastima 2019. godine i tada su turski policajci doprineli hapšenju stotina ilegalnih migranata i zapleni velikih količina droge i oružja. On je izrazio nadu da će i rezultati saradnje sa Mađarskom biti podjednako dobri.

Takođe, Mađarska je ogranizovala i vojno-policijsku vežbu kod graničnog prelaza Reske (Horgoš) sa Srbijom, a ideja vežbe je bila da se proveri sposobnost tih struktura da obezbede državnu granicu od migranata.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa