Evropa

Sijarto: NATO zbog izazova migracija mora biti garant evropske bezbednosti

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2021

-

14:20

Sijarto: NATO zbog izazova migracija mora biti garant evropske bezbednosti
Sijarto: NATO zbog izazova migracija mora biti garant evropske bezbednosti - Copyright MUP Srbije

veličina teksta

Aa Aa

NATO mora efikasno da se uhvati u koštac sa izazovima koji dolaze sa Juga i da se suprotstavi terorizmu i migracijama ukoliko je garant evropske bezbednosti, poručio je danas ministar spoljnih poslova Mađarske tokom drugog dana sastanka ministara spoljnih poslova članica NATO u Rigi.

On je upozorio da tekući pritisak izbeglica na južne i jugoistočne granice Evrope donosi bezbednosne rizike kao što je terorizam i dodao da se "mogu pojaviti još veće mase izbeglica na južnoj granici Mađarske", koji dolaze preko Zapadnog Balkana, prenosi agencija MTI.

AP Photo

 

Sijarto je ukazao da se moraju razvijati sposobnosti u zemljama na jugu Evrope ukoliko se želi da se bezbednosni izazovi rešavaju efikasnije i konstatatovao da je Mađarska podržala napore Jordana, Libana, Tunisa i Egipta da svoje državne strukture osnaže za borbu protiv terorizma.

"Terorizam pokreće talase migracija, a migracije povećavaju mogućnost za izvođenje terorističkih napada jer se teroristi lako mogu sakriti među izbeglicama i stići do udaljenih delova sveta. Taj scenario moramo da izbegnemo u Evropi", istakao je Sijarto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa