Evropa

Holandski tužitelji zatražili doživotnu kaznu zatvora za osumnjičene za obaranje aviona MH17

Komentari

Autor: Euronews, AP

22/12/2021

-

15:51

Holandski tužitelji zatražili doživotnu kaznu zatvora za osumnjičene za obaranje aviona MH17
AP/Peter Dejong - Copyright AP/Peter Dejong

veličina teksta

Aa Aa

Holandski tužioci zatražili su danas izricanje doživotnih kazni zatvora za četiri osobe osumnjičene za obaranje aviona Malezija erlajnsa MH17 koji je srušen na nebu iznad Ukrajine 2014. godine. U nesreći je poginulo svih 298 osoba koje su se nalazile u avionu. Tužitelji su istakli da su četiri osumnjičenje osobe nestručno upotrebile ruski lanser raketa kojim su srušili avion.

Javna tužiteljka Manon Riderbeks zatražila je doživotnu kaznu trećeg dana izvođenja dokaza kojim potkrepljuju optužnicu. Osumnjičenima se sudi u odsustvu.

"Obaranje leta MH17 buk projektilom brutalno je okončan život svih 298 osoba koje su bile u avionu. Najbližim rođacima naneta je duboka patnja", rekla je Riderbek na sudu.

Izricanje doživotne kazne zatvora je veoma retko u Holandiji. Međutim, Riderbek je istakla da je potrebno izreći takvu kaznu za obaranje putničkog aviona.

Tanjug AP/Peter Dejong

 

Za obaranje aviona sudi se Rusima Igoru Girkinu, Sergeju Dubinskom i Igoru Pulatovu i Ukrajincu Leonidu Karčenku koji su bili na strani pobunjenika koji su se borili protiv vojske Ukrajine  2014. godine. Oni su, kako se navodi, formirali tim pobunjenika čiji je cilj bio da obara ukrajinske avione uz upotrebu raketnog sistema koji je dopremljen iz ruske vojne baze.

Tužitelj Tijs Berger rekao je sudijama da pravno nije važno da li su osumnjičeni želeli da sruše samo vojne, ali ne i putničke avione.

Suđenje se održava u Holandiji u izuzetno dobro čuvanoj sudnici koja se nalazi u blizini aerodroma Šipol zato što je među poginulima bilo 200 Holanđana, dok je među ostalima koji su poginuli bilo pripadnika 16 nacija. Samo Pulatov ima predstavnika koji ga brani na sudu. Predstavnik će dobiti reč u martu a presuda se ne očekuje pre septembra naredne godine.

Tužitelji su došli do zaključka da je avion srušen buk projektilom koji je pripadao ruskoj 53. protivvazdušnoj raketnoj brigadi, kao i da je projektil "prenet na lokaciju sa koje je lansiran ka avionu po naređenju osumnjičenih".

Na suđenju su prikazani i snimljeni razgovori između Dubinskog i Karčenka koji su diskutovali o obaranju aviona za koji su mislili da je ukrajinski vojni avion.

Komentari (0)

Evropa