Evropa

Rusija planira da izruči Andreja Kazimirova koji je prošle godine organizovao proteste u Belorusiji

Komentari

Autor: Euronews/B.G.G.

03/06/2021

-

08:32

Rusija planira da izruči Andreja Kazimirova koji je prošle godine organizovao proteste u Belorusiji
Rusija planira da izruči Andreja Kazimirova koji je prošle godine organizovao proteste u Belorusiji - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Andrej Kazimirov napustio je Belorusiju i otputovao u Rusiju u septembru prošle godine, kako bi sproveo akciju antivladinih protesta nakon što je u avgustu uhapšen i pretučen dok je bio u pritvoru, rekao je njegov advokat.

Naime, Rusija sada planira da izruči Belorusiji Kazimirova (21) kako bi se suočio da krivičnom prijavom zbog učešća u "masovnim nemirima". Sud u Moskvi odorio je izručenje prošlog četvrtka, uprkos tome što njegov advokat tvrdi da bi mogao da bude maltretiran, te je dodao da je Kazimirov zatražio azil.

Slučaj pažljivo prate i drugi Belorusi koji su u pritvoru u Rusiji pod sličnim optužbama, navelo je Udruženje građana za ljudska prava, koji su naveli i da "Moskva nije sigurno utočište".

Rusija i Belorusija sarađuju u izručenjima. Predstavnici vlasti u Rusiji kažu da se ne mešaju u unutrašnje stvari Belorusije, kao i da su svi navodni zločini koji su u Belorusiji dogodili stvar kojim upravo ta država i treba da se bavi.

Moskovska helsinška grupa, najstarija ruska organizacija za zaštitu prava, najavila je podnošenje molbe za moratorijum na izručenje Rusije iz Belorusije. Oni su to zatražili zbog navoda da se aktivisti vraćeni u Belorusiji suočavaju sa mučenjem.

Oni su imenovali šest građana Belorusije, uključujući i Kazimirova, koji se trenutno suočavaju sa izručenjem. Dvojica aktivista privedena su i predata beloruskim vlastima u aprilu, navodi ova grupa.

"Tako sam zabrinuta... plaši me da bi mogao da dođe ovde", rekla je Julija Kazimirova, Andrejeva majka, za Rojters iz Belorusije.

Rojters nije mogao da utvrdi koliko se beloruskih demonstranata krije u Rusiji. Kako su naveli, do objavljivanja teksta nisu dobili odgovor Generalnog tužilaštva Rusije.

Komentari (0)

Evropa