Evropa

Rusija povlači više od 10 hiljada vojnika sa granice sa Ukrajinom - vojna vežba gotova

Komentari

Autor: Tanjug

25/12/2021

-

12:30

Rusija povlači više od 10 hiljada vojnika sa granice sa Ukrajinom - vojna vežba gotova
Rusija povlači više od 10 hiljada vojnika sa granice sa Ukrajinom - vojna vežba gotova - Copyright Tanjug AP/Adam Schultz, profimedia, profimedia/AFP PHOTO / Satellite image ©2021 Maxar Technologie

veličina teksta

Aa Aa

Više od 10.000 ruskih vojnika vraća se u svoje stalne baze posle višemesečnih manevara u blizini granice sa Ukrajinom, navodi se u današnjem izveštaju novinske agencije Interfaks koji se poziva na izvore u ruskim oružanim snagama.

U izveštaju se navodi da su vežbe održane u nekoliko regiona koji se graniče sa Ukrajinom, uključujući Krim, i regione Rostov i Kuban na jugu Rusije, prenosi Rojters.

"Završena je etapa borbenog usklađivanja divizija, borbenih posada i odreda u motorizovanim jedinicama. Više od 10.000 pripadnika vojske će se vratiti sa teritorije zajedničkih vežbi u svoje matične kasarne", preneo je Interfaks pozivajući se na vojne izvore.

Raspoređivanje više desetina hiljada ruskih vojnika na severu, istoku i jugu Ukrajine podstaklo je strahove u Kijevu i u zapadnim prestonicama da Moskva planira napad.

Međutim, Rusija je negirala da ima takve planove i zatražila garancije od Zapada da se NATO neće širiti na istok prema ruskim granicama upozoravajući da je bezbednost Rusije ugrožena sve većim stepenom povbezanosti Ukrajine sa severnoatlantskim zavezom.

Zvanična Moskva takođe je poručila da moze i da ima prava da raspoređuje trupe na svojoj teritoriji onako kako to želi.

Procene o broju ruskih vojnika koji su nedavno raspoređeni u blizini granice sa Ukrajinom variraju od 60.000 do 90.000.

Komentari (0)

Evropa