Evropa

"Božić može biti težak kad izgubite najvoljenije": Kraljica Elizabeta u emotivnom govoru odala počast princu Filipu

Komentari

Autor: BBC

25/12/2021

-

17:14

"Božić može biti težak kad izgubite najvoljenije": Kraljica Elizabeta u emotivnom govoru odala počast princu Filipu
"Božić može biti težak kad izgubite najvoljenije": Kraljica Elizabeta u emotivnom govoru odala počast princu Filipu - Copyright Tanjug AP/Victoria Jones

veličina teksta

Aa Aa

Britanska kraljica Elizabeta objavila je tradicionalnu božićnu čestitku, a u video-snimku dotakla se i princa Filipa, svog supruga koji je preminuo ranije ove godine.

"Božić može biti težak za one koji su izgubili nekog voljenog. Ove godine, posebno razumem kako se osećaju. Ipak, osećam njegovo prisustvo tokom praznika. Život se sastoji od novih susreta i rastanaka, i koliko god da nedostaje meni i porodici, znam da bi voleo da uživamo u Božiću", rekla je kraljica.

Na stolu pored nje stajala je fotografija na kojoj su njih dvoje, sa proslave njihove godišnjice braka 2007. godine. Kraljica je tokom obraćanja nosila i safir u obliku hrizanteme, koji je bio oko njenog vrata i na medenom mesecu davne 1947. godine, preneo je BBC.

Predaja štafete

Kraljica Elizabeta je u govoru naglasila i važnost "predaje štafete sledećoj generaciji". U pitanju je, inače, jedno od njenih najdužih obraćanja u poslednje vreme, i ujedno prva praznična čestitka od kako je princ Filip preminuo.

Pohvalila je napore prinčeva Čarlsa i Vilijama na klimatskom samitu COP26 u Glazgovu, kao i njihovu posvećenost borbi za zdraviju okolinu. Sledeće godine će obeležiti 70 godina vladavine, a rekla je da tada želi da "oseti zajedništvo".

U video-poruci kraljica nije spomenula ni princa Endrjua koji je nedavno optužen za seksualno napastvovanje, ni princa Harija i njegovu suprugu Megan Markl koji više ne žive sa kraljevskom porodicom.

Uhapšen naoružani muškarac kod Vindzora

Britanska policija saopštila je danas da je uhapsila 19-godišnjeg muškaraca zbog ugrožavanja bezbednosti na imanju zamka Vindzor, gde kraljica Elizabeta provodi Božić.

"Muškarac je uhapšen zbog sumnje da je provalio unutar zaštićene lokacije i posedovanja ofanzivnog oružja. On je u ovom trenutku u pritvoru", saopštila je načelnica policije doline Temze Rebeka Mirs, prenosi Rojters.

Ona je naglasila da su bezbednosne procedure pokrenute u trenutku kada je čovek stupio na posed i da nije ušao ni u jedan objekat, a da su o incidentu obavešteni članovi kraljevske porodice.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa