Evropa

"Molim, hvala i izvini": Papa Franja o tri ključne reči u braku

Komentari

Autor: AP

26/12/2021

-

17:57

"Molim, hvala i izvini": Papa Franja o tri ključne reči u braku
"Molim, hvala i izvini": Papa Franja o tri ključne reči u braku - Copyright Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja danas  je rekao da je pandemija pogoršala neke porodične probleme, ali je pozvao parove da potraže pomoć i da uvek pamte tri ključne reči u braku: "Molim, hvala i izvini".

On je napisao pismo bračnim parovima koje je objavljeno danas, na katolički praznik u čast Isusove porodice. 

Govoreći sa prozora Bazilike Svetog Petra u Vatikanu, Franja je rekao da namerava da pismo bude njegov „božićni poklon bračnim parovima“. Pozvao ih je da nastave da rađaju decu kako bi se borili protiv „demografske zime“ koja je u Italiji dovela do jedne od najnižih stopa nataliteta u svetu.

„Možda nismo rođeni u izuzetnoj porodici bez problema, ali naša porodica je naša priča – svi moraju da misle: to je moja priča“, rekao je on. „Oni su naši koreni: Ako ih posečemo, život se presušuje!“

Franja je u pismu rekao da su blokade i karantin primorali porodice da provode više vremena zajedno, ali je primetio je da je takvo nametnuto zajedništvo ponekad testiralo strpljenje roditelja i braće i sestara, a u nekim slučajevima dovelo je do stvarnih poteškoća.

„Postojeći problemi su se pogoršavali, stvarajući sukobe koji su u nekim slučajevima postali gotovo nepodnošljivi. Mnogi su čak doživeli i prekid veze“, napisao je Franja.

On je te porodice pozvao na blikost i podsetio roditelje da raspad braka posebno teško pada deci, koja u roditeljima gledaju kao na stalan izvor stabilnosti, ljubavi, poverenja i snage.

„Razvod braka izaziva ogromnu patnju, jer su mnoge nade porušene, a nesporazumi mogu dovesti do svađa i povreda koje se ne mogu lako izlečiti“, rekao je on. „Deca na kraju moraju da trpe bol što ne vide svoje roditelje više zajedno".

On je pozvao roditelje da nastave da traže pomoć kako bi pokušali da prevaziđu sukobe, uključujući i molitvu. 

„Zapamtite i da oproštaj leči svaku ranu“, rekao je on.

Ponovio je refren koji je često koristio kada se sastaje sa porodicama i bračnim parovima, navodeći tri najvažnije reči u braku: „Molim, hvala i izvini“.

„Koliko puta, nažalost, dolazi do sukoba unutar zidova domova zbog dužih perioda ćutanja i neobuzdane sebičnosti! Ponekad se čak završi fizičkim i moralnim nasiljem. Ovo razdire harmoniju i ubija porodicu”, rekao je. 

Pozvao je porodice da ostave svoje mobilne telefone za stolom i razgovaraju. 

„Sada se vidi porodica za ručkom, svaka sa svojim mobilnim telefonom ne razgovara jedni s drugima, svi razgovaraju mobilnim telefonom“, rekao je on.

Onda kada izbije svađa, svako od njih ponavlja svoje refrene „postavljajući komediju koju su već videli u kojoj svi žele da budu u pravu i na kraju zavlada hladna tišina". 

"Ta oštra, hladna tišina, posle porodične rasprave, je ružna, tako veoma ružna!“ rekao je.

Pozvao je roditelje da ne misle na sebe već na druge i da se mole „za dar mira“.

Komentari (0)

Evropa