Fokus

Papa Franja se izvinio pravoslavcima za postupke katolika: Spreman sam da odem u Moskvu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, AP

07/12/2021

-

10:00

Papa Franja se izvinio pravoslavcima za postupke katolika: Spreman sam da odem u Moskvu
Papa Franja - Copyright Tanjug/AP/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja izvinio se pravoslavcima za postupke katolika koji su postali razlog raskola između hrićana. On je rekao da sa stidom priznaje da postupci i odluke Katoličke crkve "imaju malo ili nimalo zajedničkog sa Isusom i Jevanđeljem, vođeni, pre svega, željom za materijalnom koristi i vlašću, oslabili su komunikaciju".

"Istorija ima svoju težinu i imam potrebu da zamolim Boga i braću i sestre za oprost za greške koje je počinilo tako mnogo katolika", rekao je Papa tokom sastanka sa liderima Grčke pravoslavne crkve.

Ovo nije prvi put da se jedan Papa izvinjava, isto je učinio Papa Jovan Pavle II tokom posete Grčkoj 2001. godine. On se takođe izvinio za surovost katolika prema pravoslavcima, pre svega za krstaško razaranje Konstantinopolja 1204. Prvobitni cilj pohoda trebalo je da bude Egipat, ali, krstaši su, uz pokolj i pljačku, opustošili Carigrad i mnoge druge gradove.

Papa Franja je rekao i da postoje planovi za mogući drugi susret sa poglavarom Ruske pravoslavne crkve, nakon što je njihov istorijski susret na Kubi 2016. postao prekretnica u popravljanju odnosa prekinutih 1.000 godina starim raskolom koji je podelio hrišćanstvo.

On je rekao da planira da se sledeće nedelje sastane sa izaslanikom Ruske crkve za inostranstvo "kako bi se dogovorili o mogućem sastanku" sa patrijarhom Kirilom. Napomenuo je da Kiril treba da otputuje narednih nedelja, ali je takođe rekao da je "spreman da ode u Moskvu" čak i ako diplomatski protokoli još nisu na snazi.

"Ne postoje protokoli kad razgovarate sa bratom. Mi smo braća. Govorimo stvari jedni drugima u lice kao braća", naveo je.

Dve crkve su se podelile tokom Velikog raskola 1054. godine i ostale su otuđene oko niza pitanja, uključujući primat pape i optužbe ruske pravoslavne da Katolička crkva krivolovi preobraćenike u bivšim sovjetskim zemljama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet