Evropa

Otkriveno gde će raditi bivši austrijski kancelar: Kurc ide kod Trampovog donatora "kuma Silicijumske doline"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

30/12/2021

-

19:18

Otkriveno gde će raditi bivši austrijski kancelar: Kurc ide kod Trampovog donatora "kuma Silicijumske doline"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc karijeru izvan politike gradiće, kako se ranije saznalo, u SAD, a sada je poznato i kod koga - savetnika i donatora bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, milijardera Petera Tila.

"Politički vunderking" će u prvom kvartalu iduće godine započeti rad kao globalni strateg (Global Strategist) u kompaniji "Til Kapital" (Thiel Capital).

Til je, inače, američko-nemački investitor i republikanac koji je podržavao bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, a u finansijskom svetu stekao je ugled i kao investitor u Fejsbuk, ali i suosnivač onlajn platforme za plaćanje "Pejpal" (Paypal).

"Kum Silicijumske doline"

Prema podacima koji se mogu pronaći na sajtu "Britanike", Til i njegova porodica preselili su se iz Nemačke u SAD kada je imao samo godinu dana. Studirao je filozofiju na Stanford univerzitetu, a za to vreme osnovao je "The Stanford Review", novine koje su kritikovale političku korektnost. Zatim je pohađao pravni fakultet na Stanfordu, a ubrzo nakon što je diplomirao 1992. objavio je "Mit o različitosti" o navodnoj političkoj netoleraniciji na univerzitetu.

Til je 1998. osnovao "Confinity", a sledeće godine spojio se sa X.com Ilona Maska, pa je stvoren čuveni PayPal, a Til je postao izvršni direktor i predsednik. PayPal se pokazao izuzetno uspešnim, uz pomoć njegove upotrebe na online tržišu - eBay. EBay je kupio PayPal za 1,5 milijardi dolara 2002. godine, a transakcija je učinila Tila multimilionerom.

Njegova imovina danas se procenjuje na više milijardi dolara, a Tilov koncert ima sedište u Silikonskoj dolini. Suosnivač je i predsednik upravnog odbora "Palantir Technologies", firme za analizu podataka.

Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner

 

Kako piše austrijski Kurier, blizak je bivšem predsedniku Donaldu Trampu, pojavio se na Republikanskom kongresu, iste godine je donirao 1,25 miliona dolara za Trampovu predizbornu kampanju. Tokom predsedništva Til je smatran njegovim savetnikom. Takođe, Til navodno održava dobre kontakte sa desničarskim, ekstremističkim pokretom Alt-Right.

Maks Čafkin, reporter u Blumbergu, objavio je ove godine biografiju Pitera Tila "Piter Til - Fejsbuk, PejPal, Palatin: Kako kum Silicijumske doline vlada svetom". U njoj, Čafkin opisuje kako je Til navodno koristio svoju poziciju Trampovog savetnika da bi dobio vladine ugovore za svoje kompanije.

Kompanija Palantin, koju je sufinansirala CIA, navodno nije dobijala nikakva naređenja tokom predsedavanja Baraka Obame. Za vreme Trampa, Palantin je navodno sklopio ugovore vredne više od milijardu dolara. Rečeno je da se Tilovo bogatstvo udvostručilo na više od pet milijardi dolara za četiri godine Trampovog predsedavanja.

Inače, pre nekoliko godina je priznao u javnosti da je gej. Oženio se Metom Danzesenom na privatnoj ceremoniji u Beču 2017. godine.

Prijateljstvo sa bivšim austrijskim kancelarom

Kurc i Til, kako su preneli mediji, poznaju se već godinama. Tako su se sreli 2017. kada je Kurc još bio šef austrijske diplomatije na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Kurc navodno planira i da sa porodicom putuje između SAD i Austrije.

Najmlađi šef vlade u Evropi povukao se ovog meseca potpuno iz austrijske politike, nakon što je protiv njega pokrenuta istraga zbog korupcije i mita.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa